Image default
🛸 Ιπτάμενοι Δίσκοι 🥩 Κρέας 🍲 Μαγειρική 📔 Όλες οι συνταγές μου

Γίδα (ή αρνάκι) αλά… Περσικά!

Το πιάτο είναι εμπνευσμένο από την Περσική κουζίνα, αλλά δεν είναι πιστή αντιγραφή – Του ‘βαλα ελληνικό… “άγγιγμα” 🙂


Βαθμός δυσκολίας  Μέτρια | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 90΄ | Μερίδες 4-6


Η Περσική κουζίνα, μια από τις πιο γευστικά ενδιαφέρουσες που έχει δώσει την επιρροή της σε όλη της Μέση Ανατολή και τις Ινδίες, χαρακτηρίζεται από το σαφράν και τα ροδοπέταλα, τα φιστίκια και τις σταφίδες, και τα πολλά μπαχαρικά με βασίλισσα την κανέλα, ακόμα και στην μαγειρική εκτός από την σιροπιαστή ζαχαροπλαστική της. Κι ας μην ξεχνάμε, η λέξη σιρόπι, είναι αραβική από την λέξη  شراب‎- sharāb.

Στη δική μου συνταγή χρησιμοποίησα γίδα που την λατρεύω, και που εκτός από νόστιμη, είναι οικονομική και υγιεινή. Αλλά όσοι δεν την αγαπούν, μπορούν να κάνουν το πιάτο με αρνάκι στην κατσαρόλα χρησιμοποιώντας τα ίδια ακριβώς υλικά, ή ακόμα και οποιοδήποτε άλλο κρέας της αρεσκείας σας.

Για το ρύζι, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα μεγάλο τηγάνι ή γουόκ αντικολλητικό με καπάκι για καλύτερο αποτέλεσμα.

Το ρύζι αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «βάση» και για οποιοδήποτε άλλο μαγειρευτό σας που συνηθίζετε να κάνετε, όπως π.χ. ένα κοκκινιστό κοτόπουλο ή μοσχαράκι κατσαρόλας.

Για τη γίδα συνιστώ χρήση χύτρας, γιατί συντομεύει τον χρόνο στο 1/3 και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο. Αν ωστόσο δεν έχετε, αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει πολύ και το κρέας να αφαιρείται με ευκολία από τα κοκαλάκια.

Πάμε να το φτιάξουμε;

Υλικά

Για το κρέας
  • 1 κιλό γίδα κομμένο σε μερίδες (κατά προτίμηση από το χέρι ή παϊδάκια)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο ρόδι
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.γ τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ κάρδαμο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. σαφράν
  • 3 κ.γ. ροδόνερο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 4 κ.σ. ζωμό από τη γίδα
  • αλάτι & πιπέρι
  • Φρέσκα φύλλα δυόσμου
Για το ρύζι
  • 400 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 2 μπάλες φιδέ χοντρό (ή και ψιλό αν δεν έχετε)
  • 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 5 γρ. σαφράν
  • 1/2 κούπα ξανθές σταφίδες
  • 1/2 κούπα φιστίκι Αιγίνης
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τη γίδα σε μια χύτρα με νερό της όσο να την σκεπάζει σχεδόν, και μόλις πάρει βράση, την ξαφρίζουμε και κλείνουμε το καπάκι. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για μια ώρα
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή γουόκ αντικολλητικό βάζουμε νερό για το ρύζι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
  3. Μόλις πάρει βράση, το αλατίζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο γάλακτος, το σαφράν, τις σταφίδες, τα φιστίκια, στη συνέχεια το ρύζι και τον φιδέ σπασμένο σε κομμάτια. Ανακατεύουμε, κλείνουμε με καπάκι και κατεβάζουμε τη φωτιά στον έναν βαθμό
  4. Μόλις γίνει το ρύζι, βγάζουμε το καπάκι κι ανεβάζουμε τη φωτιά έναν βαθμό. Αφήνουμε το ρύζι να μέχρι να στεγνώσει και να πιάσει στον πάτο κρούστα
  5. Όταν έχει βράσει καλά το κρέας μας, βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  6. Προσθέτουμε το κρέας αφαιρώντας όσα κοκαλάκια φεύγουν εύκολα. Αφήνουμε να ψηθεί 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και σβήνουμε το φαγητό με το ροδόνερο
  7. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τα 3/4 από τα σπόρια του ροδιού, τα μπαχαρικά και το ζωμό από το κρέας με διαλυμένο μέσα το σαφράν, ανακατεύουμε, κι αφήνουμε το κρέας πάνω να σιγομαγειρευτεί για 3-4 λεπτά, μέχρι να πιει τα πολλά υγρά του
  8. Αναποδογυρίζουμε το ρύζι σε μια πιατέλα, βάζουμε πάνω το κρέας, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα αμαγείρευτα ρόδια και στολίζουμε το πιάτο με φρέσκο δυόσμο

tip: Τον υπόλοιπο ζωμό από το κρέας δεν τον πετάμε! Είπαμε, δεν πετάμε τίποτα. Όταν παγώσει, τον σουρώνετε να φύγει το οποιοδήποτε παγωμένο λίπος έχει πάει στην επιφάνεια και μικρά κοκαλάκια, και τον φυλάτε στο ψυγείο για 1-2 μέρες. Μπορείτε να βράσετε ωραιότατα μακαρόνια σε αυτόν!

Γίδα (ή αρνάκι) αλά... Περσικά!

Γίδα (ή αρνάκι) αλά… Περσικά! Γίδα (ή αρνάκι) αλά… Περσικά! Εκτυπώστε
Μερίδες: 4-6 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Βαθμός δυσκολίας - συνταγή -
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Υλικά

  • Για το κρέας
  • 1 κιλό γίδα κομμένο σε μερίδες (κατά προτίμηση από το χέρι ή παϊδάκια)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο ρόδι
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.γ τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ κάρδαμο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. σαφράν
  • 3 κ.γ. ροδόνερο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 4 κ.σ. ζωμό από τη γίδα
  • αλάτι & πιπέρι
  • Φρέσκα φύλλα δυόσμου
  • Για το ρύζι
  • 400 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 2 μπάλες φιδέ χοντρό (ή και ψιλό αν δεν έχετε)
  • 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 5 γρ. σαφράν
  • 1/2 κούπα ξανθές σταφίδες
  • 1/2 κούπα φιστίκι Αιγίνης
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τη γίδα σε μια χύτρα με νερό της όσο να την σκεπάζει σχεδόν, και μόλις πάρει βράση, την ξαφρίζουμε και κλείνουμε το καπάκι. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για μια ώρα
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή γουόκ αντικολλητικό βάζουμε νερό για το ρύζι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
  3. Μόλις πάρει βράση, το αλατίζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο γάλακτος, το σαφράν, τις σταφίδες, τα φιστίκια, στη συνέχεια το ρύζι και τον φιδέ σπασμένο σε κομμάτια. Ανακατεύουμε, κλείνουμε με καπάκι και κατεβάζουμε τη φωτιά στον έναν βαθμό
  4. Μόλις γίνει το ρύζι, βγάζουμε το καπάκι κι ανεβάζουμε τη φωτιά έναν βαθμό. Αφήνουμε το ρύζι να μέχρι να στεγνώσει και να πιάσει στον πάτο κρούστα
  5. Όταν έχει βράσει καλά το κρέας μας, βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  6. Προσθέτουμε το κρέας αφαιρώντας όσα κοκαλάκια φεύγουν εύκολα. Αφήνουμε να ψηθεί 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και σβήνουμε το φαγητό με το ροδόνερο
  7. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τα 3/4 από τα σπόρια του ροδιού, τα μπαχαρικά και το ζωμό από το κρέας με διαλυμένο μέσα το σαφράν, ανακατεύουμε, κι αφήνουμε το κρέας πάνω να σιγομαγειρευτεί για 3-4 λεπτά, μέχρι να πιει τα πολλά υγρά του
  8. Αναποδογυρίζουμε το ρύζι σε μια πιατέλα, βάζουμε πάνω το κρέας, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα αμαγείρευτα ρόδια και στολίζουμε το πιάτο με φρέσκο δυόσμο

Σημείωση

tip: Τον υπόλοιπο ζωμό από το κρέας δεν τον πετάμε! Είπαμε, δεν πετάμε τίποτα. Όταν παγώσει, τον σουρώνετε να φύγει το οποιοδήποτε παγωμένο λίπος έχει πάει στην επιφάνεια και μικρά κοκαλάκια, και τον φυλάτε στο ψυγείο για 1-2 μέρες. Μπορείτε να βράσετε ωραιότατα μακαρόνια σε αυτόν!

Shares

Δείτε ακόμα

Μεταμορφώνουμε τις φτερούγες γαλοπούλας σε γκουρμέ πιάτο με καστανό ρύζι!

Ψάρι με κάρυ σε στυλ Κεράλα

Η γιαγιά Κυριακούλα

Γιαλαντζί κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

Η γιαγιά Κυριακούλα
I ❤ kouzina
Shares