I ♥️ kouzina
Image default
🍎 Λαχανικά 🍲 Μαγειρική 📔 Όλες οι συνταγές μου 🍞 Ψωμί/Πίτσα

Πίτσα χωρίς μαγιά με λαχανικά και φέτα!

Σε κάποιους αρέσει η σπιτική πίτσα να είναι ψωμωμένη, άλλοι πάλι την προτιμούν λεπτή και τραγανιστή – Σήμερα θα κάνουμε τη δεύτερη, και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε μαγιά!

Βαθμός δυσκολίας  Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 35΄ | Μερίδες 2


Κάνοντας την πίτσα χωρίς μαγιά, γλιτώνουμε δυο πράγματα: χρόνο αναμονής μέχρι να φουσκώσει η ζύμη, και κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζύμης, αφού θα χρειαστούμε και λιγότερο αλεύρι.

Υλικά

Για την ζύμη:
  • 2 μεγάλες κούπες αλεύρι γ.ο.χ. κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα μαγειρική σόδα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Μισή κ.σ. ξύδι
  • νερό κρύο
Για τη γέμιση:
  • 1 μελιτζάνα τσακώνικη
  • 1 πράσινη πιπεριά (ή Φλωρίνης)
  • 1 μεγάλη ντομάτα
  • σάλτσα ντομάτας για πίτσα (ή λίγη κέτσαπ)
  • 1 κούπα τριμμένη φέτα
  • 1 κούπα τριμμένη γλυκιά γραβιέρα ή άλλο τυρί της προτίμησης σας
  • μυρωδικά: βασιλικός, θυμάρι, ή δυόσμος

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη, βάζοντας σε μια λεκάνη όλα τα υλικά κι ανακατεύοντας καλά
  2. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακιά και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης (αν σας ξεφύγει, ξαναβάζετε λίγο αλεύρι)
  3. Την κάνουμε μια μπάλα, και την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε ελάχιστα στο ψυγείο να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά
  4. Κόβουμε τη μελιτζάνα και την ντομάτα σε λεπτές φέτες, την πιπεριά σε λωρίδες
  5. Τρίβουμε τα τυριά
  6. Παίρνουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας και την φέρνουμε βόλτα να αλευρωθεί παντού (καλύτερα να χρησιμοποιήσετε καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι για το αλεύρωμα)
  7. Την ανοίγουμε με έναν πλάστη στο επιθυμητό μέγεθος του ταψιού μας, και στη συνέχεια την μεταφέρουμε σε αυτό και γυρίζουμε ελαφρά τις άκρες της ζύμης
  8. Βάζουμε πρώτα την σάλτσα, και μετά ρίχνουμε το τριμμένο τυρί γραβιέρας (ή άλλης επιλογής τυρί που να λιώνει – προσωπικά, προτιμώ τα ελληνικά!)
  9. Στρώνουμε από πάνω συμμετρικά όλα τα λαχανικά, αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγο λαδάκι
  10. Πασπαλίζουμε την πίτσα με την τριμμένη φέτα και τα διάφορα μυρωδικά
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 180° πάνω κάτω στις αντιστάσεις, ή όσο χρειαστεί ανάλογα με τον φούρνο σας μέχρι να ψηθεί καλά

tip: Θα δείτε σε πολλές συνταγές να σας λένε για μεγαλύτερες θερμοκρασίες ψησίματος. Πρέπει ωστόσο να ξέρετε ότι πάνω από τους 180° ψησίματος πολλά συστατικά όχι μόνο χάνουν την θρεπτική αξίας τους, αλλά μπορεί και να αποκτήσουν κι επικίνδυνη τοξικότητα. Καλύτερα αφήστε την πίτσα στους max 180° και παρατείνετε τον χρόνο ψησίματος.

Πίτσα χωρίς μαγιά με λαχανικά και φέτα! Πίτσα χωρίς μαγιά με λαχανικά και φέτα! Εκτυπώστε
Μερίδες: 2 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Βαθμός δυσκολίας - συνταγή -
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Υλικά

  • Για την ζύμη:
  • 2 μεγάλες κούπες αλεύρι γ.ο.χ. κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα μαγειρική σόδα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Μισή κ.σ. ξύδι
  • νερό κρύο
  • Για τη γέμιση:
  • 1 μελιτζάνα τσακώνικη
  • 1 πράσινη πιπεριά (ή Φλωρίνης)
  • 1 μεγάλη ντομάτα
  • σάλτσα ντομάτας για πίτσα (ή λίγη κέτσαπ)
  • 1 κούπα τριμμένη φέτα
  • 1 κούπα τριμμένη γλυκιά γραβιέρα ή άλλο τυρί της προτίμησης σας
  • μυρωδικά: βασιλικός, θυμάρι, ή δυόσμος

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη, βάζοντας σε μια λεκάνη όλα τα υλικά κι ανακατεύοντας καλά
  2. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακιά και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης (αν σας ξεφύγει, ξαναβάζετε λίγο αλεύρι)
  3. Την κάνουμε μια μπάλα, και την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε ελάχιστα στο ψυγείο να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά
  4. Κόβουμε τη μελιτζάνα και την ντομάτα σε λεπτές φέτες, την πιπεριά σε λωρίδες
  5. Τρίβουμε τα τυριά
  6. Παίρνουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας και την φέρνουμε βόλτα να αλευρωθεί παντού (καλύτερα να χρησιμοποιήσετε καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι για το αλεύρωμα)
  7. Την ανοίγουμε με έναν πλάστη στο επιθυμητό μέγεθος του ταψιού μας, και στη συνέχεια την μεταφέρουμε σε αυτό και γυρίζουμε ελαφρά τις άκρες της ζύμης
  8. Βάζουμε πρώτα την σάλτσα, και μετά ρίχνουμε το τριμμένο τυρί γραβιέρας (ή άλλης επιλογής τυρί που να λιώνει – προσωπικά, προτιμώ τα ελληνικά!)
  9. Στρώνουμε από πάνω συμμετρικά όλα τα λαχανικά, αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγο λαδάκι
  10. Πασπαλίζουμε την πίτσα με την τριμμένη φέτα και τα διάφορα μυρωδικά
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 180° πάνω κάτω στις αντιστάσεις, ή όσο χρειαστεί ανάλογα με τον φούρνο σας μέχρι να ψηθεί καλά

Σημείωση

tip: Θα δείτε σε πολλές συνταγές να σας λένε για μεγαλύτερες θερμοκρασίες ψησίματος. Πρέπει ωστόσο να ξέρετε ότι πάνω από τους 180° ψησίματος πολλά συστατικά όχι μόνο χάνουν την θρεπτική αξίας τους, αλλά μπορεί και να αποκτήσουν κι επικίνδυνη τοξικότητα. Καλύτερα αφήστε την πίτσα στους max 180° και παρατείνετε τον χρόνο ψησίματος.

Δείτε ακόμα

Κοτόπουλο με κάρυ και πράσινο μήλο

Η γιαγιά Κυριακούλα

Ο πουρές από μαύρους γίγαντες συνοδεύει τέλεια τα ψητά σας!

Χρυσαφένιοι μυρωδάτοι κολοκυθοκεφτέδες!

Η γιαγιά Κυριακούλα
I ❤ kouzina