Ένα πιάτο που θα κάνει να… το γλύψουν ακόμα και οι πιο δύσκολοι με τα ρεβίθια!
Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 45΄ | Μερίδες 4
Τι σούσι και μούσι, βρε καλά μου παιδιά; Αυτό το πιάτο θα το ζήλευε και ο πιο επίδοξος master chef που νομίζει ότι κάνει σούπερ ντούπερ κουζίνα επειδή έχει τατουάζ και βάζει στις συνταγές του έτοιμους κύβους ζωμών! Απλά… απαράδεκτοι!
Το ζητούμενο είναι να μαγειρέψουμε:
- Υγιεινά
- Εύκολα
- Όχι χρονοβόρα
- Νόστιμα
- Οικονομικά
- Κυρίως με υλικά που παράγει η χώρα μας (άντε και μερικές εξαιρέσεις μπορεί να γίνονται για να επιβεβαιώνεται ο κανόνας)
Η σημερινή συνταγή τα έχει όλα αυτά και συμφέρει, αλλά κυρίως έχει αυτό που θα κάνει και τον πιο σκληροπυρηνικό αντι-ρεβιθοκαταναλωτή να τα λατρέψει, ενώ ο λάτρης της μακαρονάδας θα χαρεί με μια ακόμα συνταγή με pasta.
Πάμε να δούμε πως γίνεται αυτό το γευστικό θαύμα!
Υ
λικά
- 250 γρ. ρεβίθια (1/2 πακέτο)
- 250 γρ. ρεβίθια (1/2 πακέτο)
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομένο
- 3 σκελίδες σκόρδο σε ροδελίτσες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βιολογικό πελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- λίγες σταγόνες ξύδι (μηλόξυδο αν έχετε)
- 800 ml ζεστό νερό
- μυρωδικά: δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό
- 1 κ.σ. βιολογικό κουρκουμά
- αλάτι και πιπέρι
- τοματίνια και μυρωδικά για ντεκόρ
- τριμμένη μυζήθρα προαιρετικά
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε από βραδύς τα ρεβίθια
- Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε, και τα βάζουμε να βράσουν καλά μέχρι να μαλακώσουν
- Όταν τα ρεβίθια είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και ξεπλένουμε την κατσαρόλα
- Στην ίδια κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι, και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια και το σκόρδο για να γυαλίσουν και να πάρουν χρώμα, μαζί με το δεντρολίβανο
- Βάζουμε τα βρασμένα ρεβίθια στην κατσαρόλα, και με μια κουτάλα πολτοποιούμε λίγο σχεδόν τα μισά από αυτά για να δέσουν με την σάλτσα
- Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη τομάτα και τον πελτέ και τα φέρνουμε 2-3 βόλτες
- Προσθέτουμε το ξύδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε
- Ρίχνουμε το ζεστό νερό τα υπόλοιπα μυρωδικά, και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά
- Τέλος, προσθέτουμε και τα κοχυλάκια, και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ετοιμαστεί η pasta μας
- Σερβίρουμε και διακοσμούμε το πιάτο με λίγο φρέσκο λάδι, τοματίνια και βασιλικό
σημείωση: Μπορείτε να προσθέσετε στα πιάτα τριμμένη μυζήθρα, ή να φάτε το φαγάκι σκέτο, αν το θέλετε νηστίσιμο. Τα λιωμένα ρεβίθια μαζί με το άμυλο από τα μακαρόνια, θα σας κάνουν μια ωραία πηχτή και νόστιμη σάλτσα!
Υλικά
- 250 γρ. ρεβίθια (1/2 πακέτο)
- 250 γρ. ρεβίθια (1/2 πακέτο)
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομένο
- 3 σκελίδες σκόρδο σε ροδελίτσες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βιολογικό πελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- λίγες σταγόνες ξύδι (μηλόξυδο αν έχετε)
- 800 ml ζεστό νερό
- μυρωδικά: δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό
- 1 κ.σ. βιολογικό κουρκουμά
- αλάτι και πιπέρι
- τοματίνια και μυρωδικά για ντεκόρ
- τριμμένη μυζήθρα προαιρετικά
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε από βραδύς τα ρεβίθια
- Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε, και τα βάζουμε να βράσουν καλά μέχρι να μαλακώσουν
- Όταν τα ρεβίθια είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και ξεπλένουμε την κατσαρόλα
- Στην ίδια κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι, και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια και το σκόρδο για να γυαλίσουν και να πάρουν χρώμα, μαζί με το δεντρολίβανο
- Βάζουμε τα βρασμένα ρεβίθια στην κατσαρόλα, και με μια κουτάλα πολτοποιούμε λίγο σχεδόν τα μισά από αυτά για να δέσουν με την σάλτσα
- Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη τομάτα και τον πελτέ και τα φέρνουμε 2-3 βόλτες
- Προσθέτουμε το ξύδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε
- Ρίχνουμε το ζεστό νερό τα υπόλοιπα μυρωδικά, και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά
- Τέλος, προσθέτουμε και τα κοχυλάκια, και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ετοιμαστεί η pasta μας
- Σερβίρουμε και διακοσμούμε το πιάτο με λίγο φρέσκο λάδι, τοματίνια και βασιλικό
Σημειώσεις
σημείωση: Μπορείτε να προσθέσετε στα πιάτα τριμμένη μυζήθρα, ή να φάτε το φαγάκι σκέτο, αν το θέλετε νηστίσιμο. Τα λιωμένα ρεβίθια μαζί με το άμυλο από τα μακαρόνια, θα σας κάνουν μια ωραία πηχτή και νόστιμη σάλτσα!