I ♥️ kouzina
Image default
🍝 Pasta 🍲 Μαγειρική 📔 Όλες οι συνταγές μου

Πίτα με σπαγγέτι από την Cucina Povera

Η Cucina Povera ή αλλιώς, η κουζίνα των φτωχών, μας έρχεται από τη γειτονική μας χώρα, την Ιταλία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, έχει διαμορφωθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο «στυλ» μαγειρικής


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 10΄ | Χρόνος μαγειρέματος 30΄ | Μερίδες 4-6


Κάτι η οικονομική κρίση, κάτι το γεγονός ότι είναι εύκολη και γρήγορη για εργαζόμενους και σπουδαστές, κάτι ότι η κουζίνα τελικά ταξιδεύει παγκοσμίως πια, χωρίς κανένα περιορισμό και όρους.

Η ακριβής μετάφραση του όρου Cucina Povera είναι «φτωχή κουζίνα«, ή και «κουζίνα της φτώχειας», είναι η μαγειρική της ανάγκης, που έχει τις ρίζες της στην κουζίνα της τυπικής αγροτικής ιταλικής οικογένειας του 16ου αιώνα που μαστιζόταν από τη φτώχεια, τις στερήσεις και την καταπίεση των μεγάλων γαιοκτημόνων, και που στη συνέχεια υιοθετήθηκε κι από τις Ιταλικές αστικές οικογένειες λόγω της μεγάλης πτώσης του βιοτικού τους επιπέδου μετά τον α’ Π.Π. και μέχρι το τέλος του β’, και σχεδόν όλη τη δεκαετία του 50. Όμως η παγκόσμια οικονομική κρίση στις αρχές του αιώνα μας, υιοθέτησε την Cucina Povera, την έκανε στυλ.

Τα υλικά της είναι μετρημένα και χαμηλού μπάτζετ, ενώ στην Cucina Povera συμπεριλαμβάνονται και τα υπολείμματα κάποιου προηγούμενου γεύματος που δεν αφήνουμε να πάνε χαμένα, και τα «φρεσκάρουμε» προσθέτοντας μερικά ακόμα υλικά.

Η πίτα από σπαγγέτι είναι κι αυτή ένα πιάτο της Cucina Povera, και μπορεί να γίνει είτε με το σπαγγέτι που περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα, είτε με ολόφρεσκο.

Συνταγή συγκεκριμένη δεν υπάρχει που να αντιπροσωπεύει την πίτα από σπαγγέτι, καθώς μπορεί να γίνει από πολύ λιτή με τα βασικά υλικά, ως πιο πλούσια, με κιμά, ή μπέικον, ή μανιτάρια, λαχανικά ή ακόμα και θαλασσινά, ή τόνο.

Για την απλή πίτα που θα κάνουμε με ελληνικά τυριά θα χρειαστείτε:

Υλικά

  • 1 πακέτο μακαρόνια (ή τα εναπομείναντα αν είναι αρκετά, αλλιώς μειώνετε τις υπόλοιπες δόσεις)
  • 3 αυγά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κούπα τριμμένο κατσικίσιο τυρί
  • 1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 200 γρ ανθότυρο
  • 400 γρ σάλτα για μακαρόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μυρωδικά – φρέσκο δυόσμο, βασιλικό, μαϊντανό, θυμάρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά εκτός από τη μισή κούπα από το τριμμένο κατσικίσιο και τα μακαρόνια
  2. Αλατοπιπερώνετε πολύ καλά και προσθέτετε τα βρασμένα μακαρόνια ή τα κρύα εναπομείναντα και αναμιγνύετε καλά όλα τα υλικά
  3. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι (ή τετράγωνο πυρέξ) και ρίχνετε μέσα το μείγμα
  4. Ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο κατσικίσιο τυρί
  5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά
Πίτα με σπαγγέτι από την Cucina Povera Πίτα με σπαγγέτι από την Cucina Povera Εκτυπώστε
Μερίδες: 4-6 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Βαθμός δυσκολίας - συνταγή -
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Υλικά

  • 1 πακέτο μακαρόνια (ή τα εναπομείναντα αν είναι αρκετά, αλλιώς μειώνετε τις υπόλοιπες δόσεις)
  • 3 αυγά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κούπα τριμμένο κατσικίσιο τυρί
  • 1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 200 γρ ανθότυρο
  • 400 γρ σάλτα για μακαρόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μυρωδικά - φρέσκο δυόσμο, βασιλικό, μαϊντανό, θυμάρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά εκτός από τη μισή κούπα από το τριμμένο κατσικίσιο και τα μακαρόνια
  2. Αλατοπιπερώνετε πολύ καλά και προσθέτετε τα βρασμένα μακαρόνια ή τα κρύα εναπομείναντα και αναμιγνύετε καλά όλα τα υλικά
  3. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι (ή τετράγωνο πυρέξ) και ρίχνετε μέσα το μείγμα
  4. Ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο κατσικίσιο τυρί
  5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά

Δείτε ακόμα

Χρυσές φακές με κάρυ και ρύζι μπασμάτι

Καλοκαιρινή σαλάτα με φακές!

Η γιαγιά Κυριακούλα

Πως να φτιάξεις την τέλεια σπιτική λεμονάδα με μέλι και ροδόνερο!

I ❤ kouzina