Καλοκαίρι και σαλάτα, είναι αυτό που λέμε… love and marriage – πάνε πακέτο!
Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 10΄ | Χρόνος μαγειρέματος 35΄ | Μερίδες 4
Μπορείς να έχεις βρασμένα τα μαυρομάτικα από πριν, έτσι κι αλλιώς τα θέλουμε κρύα, κι όταν γυρίσεις από δουλειά, βόλτα ή μπάνιο, κόβεις τα λαχανικά, φτιάχνεις την σάλτσα και τρως σε χρόνο ρεκόρ υγιεινά, διαιτητικά, κι έχεις και την πρωτεΐνη σου, αφού όπως έχουμε πει, μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει όση ποσότητα πρωτεΐνης παρέχει και μισή μπριζόλα!
Πάμε να φτιάξουμε μια καλοκαιρινή γευστική σαλατούλα, με μαυρομάτικα και, δόξα τω Θεώ, η πατρίδα μας έχει τόσα πολλά καλά Ελληνικά προϊόντα που τύφλα να έχουν τα χαβιάρια και τα εισαγόμενα δήθεν γκουρμέ!
Υλικά
- 250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- 1 μεγάλη ντομάτα
- 1 φινόκιο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 2 αγγουράκια (ή ένα μεγάλο)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- Μυρωδικά: δυόσμο, μαϊντανό, θυμάρι και ρίγανη
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. μέλι
- αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα φασόλια για 30-40 λεπτά (αν έχετε χύτρα, θέλει λιγότερο χρόνο). Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με νερό για να κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια όλα τα λαχανικά (ντομάτα, φινόκιο, πιπεριά Φλωρίνης, αγγουράκια, φρέσκα κρεμμυδάκια)
- Ψιλοκόβουμε μαϊντανό και δυόσμο – τα άλλα μυρωδικά τα κρατάμε με τα φυλλαράκια τους
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα φασόλια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά
- Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και ανακατεύουμε πάλι
- Ετοιμάζουμε το dressing: Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη μουστάρδα, το ξύδι και το μέλι, αλατοπιπερώνουμε πάλι και χτυπάμε καλά
- Ρίχνουμε το dressing στη σαλάτα και σερβίρουμε
Tip: Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού στο dressing.
Υλικά
- 250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- 1 μεγάλη ντομάτα
- 1 φινόκιο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 2 αγγουράκια (ή ένα μεγάλο)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- Μυρωδικά: δυόσμο, μαϊντανό, θυμάρι και ρίγανη
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. μέλι
- αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα φασόλια για 30-40 λεπτά (αν έχετε χύτρα, θέλει λιγότερο χρόνο). Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με νερό για να κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια όλα τα λαχανικά (ντομάτα, φινόκιο, πιπεριά Φλωρίνης, αγγουράκια, φρέσκα κρεμμυδάκια)
- Ψιλοκόβουμε μαϊντανό και δυόσμο – τα άλλα μυρωδικά τα κρατάμε με τα φυλλαράκια τους
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα φασόλια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά
- Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και ανακατεύουμε πάλι
- Ετοιμάζουμε το dressing: Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη μουστάρδα, το ξύδι και το μέλι, αλατοπιπερώνουμε πάλι και χτυπάμε καλά
- Ρίχνουμε το dressing στη σαλάτα και σερβίρουμε