I ♥️ kouzina
Image default
🍎 Λαχανικά 🍲 Μαγειρική 📔 Όλες οι συνταγές μου

Χρυσαφένιοι μυρωδάτοι κολοκυθοκεφτέδες!

Εύκολοι και αφράτοι παραδοσιακοί κολοκυθοκεφτέδες με μια νέα συνταγή της γιαγιάς – Ένας ελληνικός μεζές που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι!


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 15΄ | Μερίδες 6-8


Παραδοσιακό το πιάτο και καλοκαιρινό, αλλά ας το «πειράξουμε» κι αυτό λίγο – είμαι πολύ «πειραχτήρι», τελικά! 😉

Βγάζω αλεύρι για όλες τις χρήσεις, βάζω καλαμποκάλευρο. ΔΕΝ στύβω μέχρι θανάτου του κολοκυθιού το τρίμμα του, και χτυπάω το ασπράδι του αυγού για να μην χρειαστεί πολύ αλεύρι.

Το αποτέλεσμα; Τραγανοί και μυρωδάτοι, αφράτοι αλλά πιο χορταστικοί! Όσο από look, πιο πολύ απ’ όλα χορταίνει πρώτα το μάτι! Χωρίς τυρί, και αντί για κρεμμύδι, έβαλα σκορδάκι. Το αρωματικό μέρος, θα παιχτεί στα μυρωδικά.

Πάμε να τους φτιάξουμε;

Υλικά

  • 4 κολοκύθια μέτρια προς μεγάλα
  • 2 καρότα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου πολτός
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 αυγά χτυπημένα χωριστά (το ασπράδι με λίγο αλάτι να γίνει σχεδόν μαρέγκα)
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κούπα καλαμποκάλευρο
  • ελαιόλαδο – λίγο για τους κεφτέδες και για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Αφού πλύνουμε τα κολοκύθια, τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και τα στύβουμε ελαφρά με τα χέρια να φύγουν τα πολλά υγρά – αλλά όχι να στεγνώσουν τελείως. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη
  2. Τρίβουμε επίσης και τα καρότα, και τα προσθέτουμε στα κολοκυθάκια
  3. Κάνουμε πολτό τα σκόρδα και τα προσθέτουμε κι αυτά
  4. Χτυπάμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι μέχρι σχεδόν να γίνουν μαρέγκα (να αρχίσουν να ασπρίζουν), τους κρόκους ξεχωριστά με ένα πιρούνι, και τα προσθέτουμε στα κολοκυθάκια
  5. Προσθέτουμε τα μυρωδικά (τον δυόσμο ψιλοκομμένο και τα φυλλαράκια από το θυμάρι, τα μπαχαρικά, μια κουταλίτσα ελαιόλαδο κι αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά
  6. Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε πάλι. Δεν θέλουμε απλά χυλό, αλλά να βάλουμε τόσο καλαμποκάλευρο όσο να πλάθονται τα κεφτεδάκια με τα χέρια, κρατώντας τα απαλά για να μην διαλυθούν – συμπληρώνετε και με άλλο αλεύρι αν χρειαστεί, αλλά προσέξτε, μην τα κάνετε πολύ σφιχτά και γίνουν… “στούμπος!” Τόσο όσο να πλάθονται απαλά.

Σερβίρονται με ντιπ γιαουρτιού, ή με κέτσαπ και μαγιονέζα! Λόγω του ότι έχουν καλαμποκάλευρο, δεν θα σας λασπώσουν, θα γίνουν πιο τραγανοί και πολύ πιο χορταστικοί – και… “κεφτές εσύ”, αν δεν τους δοκιμάσεις 😀

Χρυσαφένιοι μυρωδάτοι κολοκυθοκεφτέδες! Χρυσαφένιοι μυρωδάτοι κολοκυθοκεφτέδες! Εκτυπώστε
Μερίδες: 6-8 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Βαθμός δυσκολίας - συνταγή -
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Υλικά

  • 4 κολοκύθια μέτρια προς μεγάλα
  • 2 καρότα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου πολτός
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 αυγά χτυπημένα χωριστά (το ασπράδι με λίγο αλάτι να γίνει σχεδόν μαρέγκα)
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κούπα καλαμποκάλευρο
  • ελαιόλαδο - λίγο για τους κεφτέδες και για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Αφού πλύνουμε τα κολοκύθια, τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και τα στύβουμε ελαφρά με τα χέρια να φύγουν τα πολλά υγρά – αλλά όχι να στεγνώσουν τελείως. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη
  2. Τρίβουμε επίσης και τα καρότα, και τα προσθέτουμε στα κολοκυθάκια
  3. Κάνουμε πολτό τα σκόρδα και τα προσθέτουμε κι αυτά
  4. Χτυπάμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι μέχρι σχεδόν να γίνουν μαρέγκα (να αρχίσουν να ασπρίζουν), τους κρόκους ξεχωριστά με ένα πιρούνι, και τα προσθέτουμε στα κολοκυθάκια
  5. Προσθέτουμε τα μυρωδικά (τον δυόσμο ψιλοκομμένο και τα φυλλαράκια από το θυμάρι, τα μπαχαρικά, μια κουταλίτσα ελαιόλαδο κι αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά
  6. Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε πάλι. Δεν θέλουμε απλά χυλό, αλλά να βάλουμε τόσο καλαμποκάλευρο όσο να πλάθονται τα κεφτεδάκια με τα χέρια, κρατώντας τα απαλά για να μην διαλυθούν – συμπληρώνετε και με άλλο αλεύρι αν χρειαστεί, αλλά προσέξτε, μην τα κάνετε πολύ σφιχτά και γίνουν… “στούμπος!” Τόσο όσο να πλάθονται απαλά.

Δείτε ακόμα

Δροσερή σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια – Νηστίσιμη και vegan

Η γιαγιά Κυριακούλα

Κανελόνια με χειμωνιάτικα λαχανικά και τυριά

Νηστίσιμη πίτα με εσπεριδοειδή και σιρόπι καραμέλας

I ❤ kouzina