I ♥️ kouzina
Image default
🎂 Ζαχαροπλαστική 📔 Όλες οι συνταγές μου

Βουτυρένιος χαλβάς με σιμιγδάλι!

Μπορεί μια εύκολη και νόστιμη συνταγή να γίνει ευκολότερη και νοστιμότερη; Ο εχθρός του καλού, είναι πάντα ο καλύτερος!


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 5΄ | Χρόνος μαγειρέματος 10΄ | Μερίδες 8 -10


Η κλασσική συνταγή λέει 1, 2, 3, 4 αναλογίες. Φυσικά μπορείτε να κάνετε τον χαλβά και λιγότερο λιπαρό ή λιγότερο γλυκό, “πειράζοντας'” τις αναλογίες.

Πιο μυρωδάτο; Αν δεν τον θέλετε και καλά νηστίσιμο, τότε θα κάνετε αυτό που έκανε και η μάνα μου που ήταν από την Προύσα: αντικαθιστάτε το έλαιο με ίδιο μέρος από βούτυρο γάλακτος!

Τι άλλο έκανε και γινόταν πιο γευστικός κι αρωματικός; Δεν έκανε το κλασικό σιρόπι, αλλά μαζί με το καβούρδισμα του σιμιγδαλιού και των αμυγδάλων, έβαζε και τη ζάχαρη, κι αυτή έλιωνε κι έπαιρνε χρυσαφί χρώμα, κι όταν την άφηνε και λίγο παραπάνω, γινόταν καραμέλα! Έτρωγες τον χαλβά της και μετά κάθε άλλος χαλβάς ήταν χιλιόμετρα πίσω!

Πάμε να τον φτιάξουμε και γίνεται πλέον ακόμα πιο εύκολα.

Υλικά

  • 3/4 κούπας λιπαρά – ηλιέλαιο και βούτυρο γάλακτος (μισό-μισό ή ορίζετε εσείς τις αναλογίες
  • 2 κούπες σιμιγδάλι (ψιλό ή μισό-μισό με χοντρό)
  • 3 κούπες καστανή ζάχαρη (ή 2 1/2 αν το θέλετε λιγότερο γλυκό)
  • 4 κούπες ζεστό νερό
  • ½ φλ. αμύγδαλο φιλέ
  • ½ φλ. σταφίδα ξανθή

Εκτέλεση

  1. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ηλιέλαιο και το βούτυρο γάλακτος
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σταφίδες – το ψιλό και το χονδρό σιμιγδάλι, τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη
  3. Καβουρντίζουμε μέχρι να ροδίσουν και η ζάχαρη αρχίσει να παίρνει ένα σκούρο χρώμα, για περίπου για 6-8′ λεπτά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα
  4. Τότε, προσθέτουμε και τις σταφίδες και ανακατεύουμε
  5. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ζεστό νερό στο μείγμα ανακατεύοντας, προσεκτικά, γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ!
  6. Ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι, και να μαζεύεται από την κουτάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας
  7. Τον τοποθετούμε σε φόρμα ή μπολάκια και τον αφήνουμε να κρυώσει

Βουτυρένιος και καραμελωμένος, ο χαλβάς που ξέρατε… αλλιώς!

Δείτε ακόμα

Ρεβίθια με μακαρόνι κοχύλι και κόκκινη σάλτσα

Η γιαγιά Κυριακούλα

Φιλέτο γλαύκου με πουρέ λαχανικών | 💡 Ιδέα

Η γιαγιά Κυριακούλα

Φτιάξε το δικό σου μούσλι και μπάρες βρώμης με ξηρούς καρπούς!

I ❤ kouzina