I ♥️ kouzina
Image default
🍎 Λαχανικά 🍲 Μαγειρική 📔 Όλες οι συνταγές μου 🍴Νηστίσιμο

Φασολάκια “καναρίνια” λαδερά – Νηστίσιμο και vegan

Τα κίτρινα φασόλια που τα ονομάζουν “καναρίνια” (meraviglia η επίσημη ονομασία) είναι μια πρώιμη αναρριχώμενη ποικιλία για νωπή κατανάλωση


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 35΄ | Μερίδες 5-6

Το φασόλι κατάγεται από την Αμερική, απ’ όπου μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, όπου και διαδόθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, ενώ στη χώρα μας διαδόθηκε γύρω στα μέσα του 17ου αιώνα. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσών, Αχαΐας, Ηλείας Καβάλας, Σερρών, Μεσσηνίας. Φασόλια για παραγωγή σπερμάτων (ξερών φασολιών) καλλιεργούνται στις περιοχές Φλωρίνης, Καστοριάς, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας, Πρεβέζης.

Είναι όπως τα πράσινα, με μόνη διαφορά ότι οι λοβοί τους έχουν ανοικτό καναρινί χρώμα, είναι λίγο πιο διαφανείς, γίνονται πάντοτε πιο πρώιμα και έχουν μια γλυκιά και πιο λεπτή γεύση. Θεωρείται εκλεκτή ποικιλία.

Θα τα βρείτε μόνο σε καλά μανάβικα και όχι σε σούπερ μάρκετ, γιατί έτσι και αλλιώς η παραγωγή τους είναι μικρή.

Πως μαγειρεύονται; Όπως ακριβώς και τα κλασσικά πράσινα.

Απλά επειδή έχουν μια πολύ απαλή και ιδιαίτερη γεύση, σας προτείνω να μην τα κάνετε κοκκινιστά και σκεπαστή η γεύση τους, αλλά σκέτα και να προσθέσετε συστατικά που θα την αναδείξουν – όπως πχ έβαλα λίγο τζίντζερ.

Υλικά

  • 1 κιλό καθαρισμένα φασολάκια καναρίνια
  • 2 μεγάλες πατάτες (ή 3 μέτριες)
  • 2 καρότα μεγάλα
  • νερό
  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • φρέσκο θυμάρι
  • 1 κ.σ. τζίντζερ
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Πρώτα καθαρίζουμε καλά τα φασολάκια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε
  2. Κόβουμε τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια, τα καρότα σε ροδέλες, το κρεμμύδι και τα σκόρδα
  3. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα
  4. Ξεκινάμε να τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και οι πατατούλες να ροδίσουν κάπως, στο τέλος προσθέτουμε τα καρότα και τα μισά μυρωδικά, και το ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
  5. Ανακατεύουμε τα λαχανικά να λαδωθούν καλά, και τέλος προσθέτουμε το νερό μέχρι να καλυφθεί σχεδόν τα 3/4 του φαγητού και το σκεπάζουμε
  6. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25 λεπτά
  7. Αφού περάσει το 25λεπτο, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα μυρωδικά, και βράζουμε για ακόμη 5-10 λεπτά μέχρι το φαγητό να μείνει με το λάδι του και λίγο ζουμάκι

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε την πορεία του για να μην παραβράσουν τα φασόλια. Διακοσμούμε με φρέσκα φύλλα θυμαριού!

Φασολάκια “καναρίνια” λαδερά – Νηστίσιμο και vegan Φασολάκια “καναρίνια” λαδερά – Νηστίσιμο και vegan Εκτυπώστε
Μερίδες: 5-6 Χρόνος προετοιμασίας:
Βαθμός δυσκολίας - συνταγή -
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Υλικά

  • 1 κιλό καθαρισμένα φασολάκια καναρίνια
  • 2 μεγάλες πατάτες (ή 3 μέτριες)
  • 2 καρότα μεγάλα
  • νερό
  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • φρέσκο θυμάρι
  • 1 κ.σ. τζίντζερ
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Πρώτα καθαρίζουμε καλά τα φασολάκια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε
  2. Κόβουμε τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια, τα καρότα σε ροδέλες, το κρεμμύδι και τα σκόρδα
  3. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα
  4. Ξεκινάμε να τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και οι πατατούλες να ροδίσουν κάπως, στο τέλος προσθέτουμε τα καρότα και τα μισά μυρωδικά, και το ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
  5. Ανακατεύουμε τα λαχανικά να λαδωθούν καλά, και τέλος προσθέτουμε το νερό μέχρι να καλυφθεί σχεδόν τα 3/4 του φαγητού και το σκεπάζουμε
  6. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25 λεπτά
  7. Αφού περάσει το 25λεπτο, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα μυρωδικά, και βράζουμε για ακόμη 5-10 λεπτά μέχρι το φαγητό να μείνει με το λάδι του και λίγο ζουμάκι

Δείτε ακόμα

Φτιάξε το δικό σου μούσλι και μπάρες βρώμης με ξηρούς καρπούς!

Burger αλά… Ελληνικά! Ποιο μπορεί να συγκριθεί μαζί σου;

Η γιαγιά Κυριακούλα

Μην “κάψεις” την μουρμούρα! – Συνταγή και tips για όλα τα Ω3

I ❤ kouzina