I ♥️ kouzina

Πατέ από αρνίσιο συκώτι!

Shares

Το πατέ είναι μείγμα με λεία ή τραχιά υφή που παρασκευάζεται παραδοσιακά από κρέας και/ή συκώτι, αλλά και από λαχανικά ή ψάρι με καρυκεύματα ή μπαχαρικά – Σερβίρονται κρύα, κομμένα σε φέτες ή ως αλοιφή


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 15΄ | Μερίδες 5-6 κουπάκια

Είναι θαυμάσιο για σνάκ, εδέσματα για πάρτι, σάντουιτς για δουλειά και σχολείο, και αναλόγως του υλικού, διατηρούνται στο ψυγείο 4-5 μέρες, αν… δεν φαγωθεί πιο γρήγορα!

Πατέ με συκώτι συνήθως βλέπουμε από συκώτι πουλερικών, λιγότερο σύνηθες είναι το μοσχαρίσιο και το λιγότερο σύνηθες είναι το αρνίσιο συκώτι. Κρίμα, γιατί ίσως είναι και το πιο νόστιμο!

Εννοείται ότι δεν χρησιμοποιούμε τα γλυκάδια, το οποία μπορείτε ωστόσο να κάνετε έναν ξεχωριστό μεζέ!

Υλικά

  • 350 γρ συκώτι αρνιού
  • 150 γρ βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. φρέσκο ​​δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πουρέ
  • 3 κ.σ. κόκκινο κρασί (κονιάκ ή ουίσκι) – Προαιρετικά αν δεν θέλετε αλκοόλ για να φάνε και τα παιδιά βάλτε χυμό πορτοκαλιού
  • αλάτι και πιπέρι
  • Κλαδάκια δεντρολίβανο για διακόσμηση

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το αρνίσιο συκώτι του αρνιού σε κομμάτια
  2. Ζεσταίνουμε τα 50 γραμμάρια από το βούτυρο και το ελαιόλαδο μαζί σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε το συκώτι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το αλκοόλ ή πορτοκάλι
  3. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κρέας, αλλά να εξακολουθεί να είναι λίγο ροζ μέσα
  4. Αλατοπιπερώνετε και μεταφέρετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μπλέντερ
  5. Στο μπλέντερ προσθέστε τα υπόλοιπα 100 γραμμάρια βουτύρου και την κρέμα γάλακτος και χτυπάτε μέχρι να μαλακώσει
  6. Μοιράζετε το πατέ σε 5 ή 6 μικρές μπολάκια για σερβίρισμα στο τραπέζι ή σε ένα μεγάλο βάζο για φύλαξη
  7. Διακοσμείτε με κλαδάκια δεντρολίβανου

Τι να κάνετε με τα γλυκάδια

Για να ξεφύγετε από την κλασσική ριγανάτη συνταγή, καθαρίζετε καλά τα γλυκάδια, τα κόβετε σε κομμάτια, τα βουτάτε σε χυμό πορτοκαλιού και τα αλευρώνετε με καλαμποκάλευρο.

Τα αλατοπιπερώνετε και τα τηγανίζετε μαζί με λεπτές λουρίδες φλούδας πορτοκαλιού και φρέσκο θυμάρι, και σερβίρετε με φρέσκο θυμάρι.

Πατέ από αρνίσιο συκώτι! Πατέ από αρνίσιο συκώτι! Εκτυπώστε
Μερίδες: 5-6 κουπάκια Χρόνος Προετοιμασίας: Χρόνος Μαγειρέματος:
βαθμολογείστε την συνταγή!
βαθμός 5.0/5
( 1 voted )

Υλικά

  • 350 γρ συκώτι αρνιού
  • 150 γρ βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. φρέσκο ​​δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πουρέ
  • 3 κ.σ. κόκκινο κρασί (κονιάκ ή ουίσκι) – Προαιρετικά αν δεν θέλετε αλκοόλ για να φάνε και τα παιδιά βάλτε χυμό πορτοκαλιού
  • αλάτι και πιπέρι
  • Κλαδάκια δεντρολίβανο για διακόσμηση

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το αρνίσιο συκώτι του αρνιού σε κομμάτια
  2. Ζεσταίνουμε τα 50 γραμμάρια από το βούτυρο και το ελαιόλαδο μαζί σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε το συκώτι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το αλκοόλ ή πορτοκάλι
  3. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κρέας, αλλά να εξακολουθεί να είναι λίγο ροζ μέσα
  4. Αλατοπιπερώνετε και μεταφέρετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μπλέντερ
  5. Στο μπλέντερ προσθέστε τα υπόλοιπα 100 γραμμάρια βουτύρου και την κρέμα γάλακτος και χτυπάτε μέχρι να μαλακώσει
  6. Μοιράζετε το πατέ σε 5 ή 6 μικρές μπολάκια για σερβίρισμα στο τραπέζι ή σε ένα μεγάλο βάζο για φύλαξη
  7. Διακοσμείτε με κλαδάκια δεντρολίβανου
Shares

Ακολουθήστε με!

Ακολουθήστε με στο Instagram

Η γιαγιά Κυριακούλα μαγείρεψε/έγραψε

Η γιαγιά Κυριακούλα

Συνταγές που βρήκα

Συνταγές που βρήκα

Το θες στην κουζίνα σου❕

Δοσομετρητής: Πως αντιστοιχούν κούπες σε γραμμάρια για υγρά και στερεά

Γιαγιά Κυριακούλα

Η γιαγιά Κυριακούλα

Ακολουθήστε με!

Ακολουθήστε με στο Instagram

© I ❤ KOUZINA 2021 – All Rights Reserved

Shares