Image default
😊 Καλή Ζωή

Νεοϋορκέζος σεφ με τρία αστέρια Michelin μετατρέπει το εστιατόριo του σε κουζίνα απόρων

Δεν θα μαγειρεύει πλέον για το 1%, την ελίτ. αλλά και για εκείνους που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια

Ο σεφ Ντάνιελ Χαμ του Eleven Madison Park, ο οποίος έχει συνηθίσει να πληρώνεται για το εξαιρετικής ποιότητας και εκτέλεσης φαγητό με τις αποκλειστικές μαύρες πιστωτικές κάρτες τονίζει πως η πλουσιότερη ανταμοιβή του κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 ήταν τα ευγνώμονα χαμόγελα των φτωχών της Νέας Υόρκης, που τροφοδοτεί από το εστιατόριό του των τριών αστέρων Michelin, το οποίο έχει μετατρέψει σε φιλανθρωπική κουζίνα.

Οι μάγειρες στο εστιατόριο του Μανχάταν, το οποίο είχε αναδειχθεί ως το καλύτερο εστιατόριο στον πλανήτη το 2017 από την Ακαδημία των 50 Καλύτερων Εστιατορίων του κόσμου, ετοιμάζουν 3.000 γεύματα την ημέρα για τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, αλλά και για τους αναξιοπαθούντες Νεοϋορκέζους, με τα περισσότερα από αυτά να διανέμονται σε μια εκκλησία του Χάρλεμ.

«Ήρθε ένας τις προάλλες και είπε, “Θεέ μου, αυτό είναι το καλύτερο γεύμα που είχα ποτέ”», τόνισε ο Χαμ, που στεκόταν μέσα στο σκοτεινό και άδειο εστιατόριό του, το οποίο έκλεισε στα μέσα Μαρτίου λόγω του κορονοϊού. Δουλεύοντας παράλληλα με τη νεοϋορκέζικη ΜΚΟ Rethink Food, η οποία συγκεντρώνει τα φαγητά που περισσεύουν από εστιατόρια και τα διανέμει στους λιγότερο προνομιούχους, ο Χαμ και το προσωπικό του παρασκευάζουν ένα τμήμα από τα 90.000 γεύματα που σερβίρονται κάθε εβδομάδα στους άπορους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Όταν άρχισε αυτή η κρίση και έπρεπε να σβήσουμε τα φώτα για ένα λεπτό, νιώσαμε σοκαρισμένοι, όπως όλοι εξάλλου. Αλλά τότε πολύ γρήγορα αισθανθήκαμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε», εξηγεί ο Χαμ. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χωρίς τα τραπεζομάντιλα και την πλούσια πελατεία της, η τραπεζαρία του εστιατορίου μοιάζει μοναχική σε σύγκριση με την πυρετική δραστηριότητα στην κουζίνα, όπου προετοιμάζονται τα γεύματα που θα διενεμηθούν σε εκκλησίες, κουζίνες απόρων, κοινοτικά κέντρα και δομές στέγασης.

Ο Χαμ μετέτρεψε την κουζίνα σε μια ιεραποστολή, χρησιμοποιώντας ιδιωτικές δωρεές και 250.000 δολάρια επιχορήγηση από την American Express, τα οποία τέθηκαν στη διάθεση της Rethink Food. Μετά την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις για την αναχαίτιση της COVID-19 και την αποκατάσταση της ομαλότητας, ο Χαμ δηλώνει πως θα συνεχίσει να μαγειρεύει όχι μόνο για το 1% των εχόντων αλλά και για εκείνους που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια. «Το φαγητό είναι μαγικό, είναι τόσο ισχυρό. Εννοώ, υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα στον κόσμο που μπορούν να αγγίζουν όλους μας», τονίζει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

We’ve started producing 3000 meals per day @elevenmadisonpark 6weeks ago, two weeks ago we’ve started @made_nice and we’re producing 2000 meals per day. We’re working with lots of safety measures and thankfully nobody has gotten sick. It’s been really good for the moral and mind to be in the kitchen and be cooking.I’m so grateful to @rethinkfood.nyc and our teams to share this vision and and work. Thank you so much to everyone involved. As we’re producing these meals during this crisis. I believe that there will be ways to take this into the future and to provide meals for people in need always. It’s been a difficult time and who knows what will happen to our restaurants but the thing I know is that this time has changed me and given a higher purpose. #makeitnice #makeittogether

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Daniel Humm (@danielhumm) στις

Shares

Δείτε ακόμα

ΤΡΙΣχειρότερα για την υγεία τα light αναψυκτικά απ’ ό,τι τα ζαχαρούχα!

Πέθανε η γηραιότερη youtuber στον κόσμο και γκουρού της Ινδικής κουζίνας σε ηλικία 107 ετών

Υδατάνθρακες: Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν πρέπει να τους αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας

I ❤ kouzina
Shares