I ♥️ kouzina
Image default
🎂 Ζαχαροπλαστική 📔 Όλες οι συνταγές μου

Μυζηθρόπιτα με μέλι και μαύρο σουσάμι

Μυζηθρόπιτα με μέλι και μαύρο σουσάμι, εμπνευσμένη από την Παριανή συνταγή- Φανταστική και πολύ εύκολη!


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 10΄ | Χρόνος μαγειρέματος 45΄ | Μερίδες 8

Είναι τόσο γευστική που θα την απολαύσουν μικροί και μεγάλοι. Θα σας δώσω υλικά για μεγαλύτερη πίτα από αυτή που έφτιαξα για να δοκιμάσω τη συνταγή και την έψησα σε μικρό πυρέξ. Μετάνιωσα; Ω ναι! 😅

Γίνεται εύκολα, αλλά… τρώγεται ευκολότερα!

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκια ανάλατη μυζήθρα καλά στραγγισμένη (μπορείτε να βάλετε και μισή μυζήθρα με μισό ανθότυρο – έτσι την έφταξα!)
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. θυμαρίσιο μέλι
  • 4 αυγά χτυπημένα
  • 1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 πρέζες αλάτι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι (βιολογικό και ακέρωτο)
  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι
  • μαύρο σουσάμι
  • 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο (και λίγο για το ταψί)
  • 1/2 φλ. μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε, μέχρι να λιώσει, τη μυζήθρα και το ανθότυρο με πιρούνι
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μισό μέλι, τα αυγά χτυπημένα, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε πολύ καλά
  3. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πάλι
  4. Βουτυρώνουμε μικρό στρογγυλό ταψάκι 30 εκ. ή πυρίμαχο σκεύος, αδειάζουμε το μείγμα και το στρώνουμε, και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με μαύρο σουσάμι
  5. Ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς C στη μεσαία σχάρα για 35 λεπτά, κι άλλα 5-10 στους 180 βαθμούς – το νου σας, μέχρι να ροδίσει
  6. Αμέσως μόλις βγάλουμε τη μυζηθρόπιτα από το φούρνο την περιχύνουμε με το υπόλοιπο μέλι

tip: Το μέλι που έριξα από πάνω περιείχε και κρόκο Κοζάνης. Αν δεν έχετε τέτοιο μέλι, μπορείτε να το φτιάξετε ψιλοκόβοντας μερικούς στήμονες και αφού ζεστάνετε ελάχιστα και σε πολύ χαμηλή φωτιά το μέλι να τους ρίξετε μέσα. Προσοχή όχι πολύ ώρα ή δυνατή φωτιά για να μην σας καεί.

Μυζηθρόπιτα με μέλι και μαύρο σουσάμι Μυζηθρόπιτα με μέλι και μαύρο σουσάμι Εκτυπώστε
Μερίδες: 8 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Βαθμός δυσκολίας - συνταγή -
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκια ανάλατη μυζήθρα καλά στραγγισμένη (μπορείτε να βάλετε και μισή μυζήθρα με μισό ανθότυρο – έτσι την έφταξα!)
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. θυμαρίσιο μέλι
  • 4 αυγά χτυπημένα
  • 1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 πρέζες αλάτι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι (βιολογικό και ακέρωτο)
  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι
  • μαύρο σουσάμι
  • 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο (και λίγο για το ταψί)
  • 1/2 φλ. μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε, μέχρι να λιώσει, τη μυζήθρα και το ανθότυρο με πιρούνι
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μισό μέλι, τα αυγά χτυπημένα, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε πολύ καλά
  3. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πάλι
  4. Βουτυρώνουμε μικρό στρογγυλό ταψάκι 30 εκ. ή πυρίμαχο σκεύος, αδειάζουμε το μείγμα και το στρώνουμε, και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με μαύρο σουσάμι
  5. Ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς C στη μεσαία σχάρα για 35 λεπτά, κι άλλα 5-10 στους 180 βαθμούς – το νου σας, μέχρι να ροδίσει
  6. Αμέσως μόλις βγάλουμε τη μυζηθρόπιτα από το φούρνο την περιχύνουμε με το υπόλοιπο μέλι

Δείτε ακόμα

Πως να φτιάξετε φανταστικά «κυπελλάκια churro» για παγωτό!

Η γιαγιά Κυριακούλα

Και ο κολιός τον Αύγουστο!

Μην “κάψεις” την μουρμούρα! – Συνταγή και tips για όλα τα Ω3

Η γιαγιά Κυριακούλα
I ❤ kouzina