I ♥️ kouzina
Image default
🍲 Μαγειρική 📔 Όλες οι συνταγές μου 🍛 Όσπρια

Πίτα με φακές και καστανό ρύζι

Λατρεύουμε φακές, αλλά αν κάποιοι το παίζουν δύσκολοι, εδώ … θα λυγίσουν!


Βαθμός δυσκολίας Μέτρια | Χρόνος προετοιμασίας 25΄ | Χρόνος μαγειρέματος 60΄ | Μερίδες 4-6

ΔΕΝ χρησιμοποιούμε τυρί ή άλλα γαλακτοκομικά υλικά όταν τρώμε τις φακές, γιατί μας ακυρώνουν τον πολύτιμο σίδηρο που περιέχουν. Αντιθέτως, τις τρώμε πάντα με κάτι πλούσιο σε βιταμίνη C, για μεγαλύτερη απορροφητικότητα, γι’ αυτό κι εγώ έβαλα μερικές πιπερίτσες.

Μια νόστιμη πιτούλα που είναι σούπερ ντούπερ από διατροφική άποψη, κι όσοι το παίζουν δύσκολοι με τις φακές, εδώ δεν θα αντισταθούν.

Πολλοί βάζουν μανιτάρια. Αλλά θα σας πως ένα μυστικό: Παρότι λατρεύω τα μανιτάρια, δεν θα τα βρείτε στις συνταγές μου. Δεν θεωρείται και τόσο καλό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό ο μύκητας αυτός, και μετά το Τσέρνομπιλ κι άλλες ραδιενεργές διαρροές εδώ κι εκεί, τα αποφεύγουμε γιατί απορροφούν την ραδιενέργεια σαν σφουγγάρια!

Έβαλα στην πιτούλα μου καστανό ρύζι και πιπεριές Φλωρίνης κι έγινε πεντανόστιμη! Και είναι και βίγκαν για όσους δεν θέλουν πρωτεΐνες ή νηστεύουν.

Υλικά

  • 1/2 συσκευασία φρέσκο φύλλο κρούστας (μπορείτε να φυλάξετε την υπόλοιπη στο ψυγείο)
  • 250 γρ. μέτριες φακές
  • 1 κούπα καστανό ρύζι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκκομένες
  • μυρωδικά – σελινόφυλλα, άνηθο ή άλλα της προτίμησης σας
  • ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.σ. τριμμένο ξερό κόλιανδρο
  • 1 κ.σ. κάρυ
  • μαύρο σουσάμι
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζετε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει και ρίχνετε πρώτα το ρύζι
  2. Μετά από 15 λεπτά προσθέτετε και τις φακές να βράσουν μαζί ακόμα για 15 – 20 λεπτά
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε αρκετό λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, και μετά τις πιπεριές
  4. Στραγγίζετε το μείγμα φακές και ρύζι και το προσθέτετε στο τηγάνι
  5. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε μυρωδικά και μπαχαρικά, και τέλος το ξύσμα λεμονιού, και σβήνετε την φωτιά
  6. Σε ένα λαδωμένο ταψί απλώνετε τα μισά φύλλα αφού τα λαδώσετε ένα προς ένα
  7. Γεμίζετε το ταψί με τις φακές και το ρύζι
  8. Συμπληρώνετε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας λίγο το καθένα και σκεπάζετε τη γέμιση. Με το πινέλο σπρώχνετε τις άκρες των φύλλων να μπουν προς τα μέσα στο ταψάκι ή πυρέξ σας για να μην καούν
  9. Λαδώνετε το τελευταίο φύλλο στην επιφάνεια και πασπαλίζετε με το μαύρο σουσάμι
Πίτα με φακές και καστανό ρύζι Πίτα με φακές και καστανό ρύζι Εκτυπώστε
Μερίδες: 4-6 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Βαθμός δυσκολίας - συνταγή -
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Υλικά

  • 1/2 συσκευασία φρέσκο φύλλο κρούστας (μπορείτε να φυλάξετε την υπόλοιπη στο ψυγείο)
  • 250 γρ. μέτριες φακές
  • 1 κούπα καστανό ρύζι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκκομένες
  • μυρωδικά – σελινόφυλλα, άνηθο ή άλλα της προτίμησης σας
  • ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.σ. τριμμένο ξερό κόλιανδρο
  • 1 κ.σ. κάρυ
  • μαύρο σουσάμι
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζετε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει και ρίχνετε πρώτα το ρύζι
Μετά από 15 λεπτά προσθέτετε και τις φακές να βράσουν μαζί ακόμα για 15 – 20 λεπτά
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε αρκετό λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, και μετά τις πιπεριές
Στραγγίζετε το μείγμα φακές και ρύζι και το προσθέτετε στο τηγάνι
Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε μυρωδικά και μπαχαρικά, και τέλος το ξύσμα λεμονιού, και σβήνετε την φωτιά
Σε ένα λαδωμένο ταψί απλώνετε τα μισά φύλλα αφού τα λαδώσετε ένα προς ένα
Γεμίζετε το ταψί με τις φακές και το ρύζι
Συμπληρώνετε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας λίγο το καθένα και σκεπάζετε τη γέμιση. Με το πινέλο σπρώχνετε τις άκρες των φύλλων να μπουν προς τα μέσα στο ταψάκι ή πυρέξ σας για να μην καούν
Λαδώνετε το τελευταίο φύλλο στην επιφάνεια και πασπαλίζετε με το μαύρο σουσάμι

Δείτε ακόμα

Ρύζι με φάβα και σαφράν

Ρύζι μπασμάτι με… εορταστική διάθεση!

Η γιαγιά Κυριακούλα

Πικάντικο φακόρυζο με σάλτσα από ταχίνι

I ❤ kouzina