Image default
Μοιράστε την συνταγούλα μου! 🙂

Ένα από τα πιο αγαπημένα ανοιξιάτικα-καλοκαιρινά πιάτα, αλλά… γιατί να μην τα φτιάξουμε χωρίς κρέας;


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 25΄ | Μερίδες 4

Επέλεξα τον… “γιαλαντζί” τρόπο, δηλαδή “ψεύτικο” χωρίς κιμά και το ρύζι μπαζμάτι. Το αποτέλεσμα; Αν ζούσε η συχωρεμένη η μάνα μου θα έλεγε… αυτό δεν είναι φαγητό, είναι φρούτο!

Έτσι έλεγε η… “Λωξάνδρα” μάνα μου, με καταγωγή από την Προύσα, όταν το φαγητό γινόταν νόστιμο αλλά και πολύ ελαφρύ!

Όμορφα και νόστιμα γίνονται αυτά τα γεμιστά με τα στρογγυλά κολοκυθάκια, απλά χρειάζεστε μεγαλύτερης περιφέρειας χαμηλή κατσαρόλα γιατί πιάνουν χώρο, ή θα φτιάξετε λιγότερες μερίδες. Αν θέλετε περισσότερες, επιλέξτε τα κλασικά, τα μακρόστενα.

Υλικά

  • 8 χοντρά κολοκύθια
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ελαιόλαδο
  • 3 κούπες ρύζι μπασμάτι
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1/2 κούπα μαύρες σταφίδες
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ κουρκουμά
  • 1 κ.σ. τριμμένο κόλιανδρο
  • αλάτι και πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 κρόκους αυγών
  • χυμός από 2 λεμόνια και ξύσμα
  • 3 κ.σ κορν φλάουερ

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε προετοιμάζοντας πρώτα τα κολοκύθια. Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκυθάκια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε.
  2. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το τριμμένο καρότο και την ψιλοκομμένη σάρκα από τα κολοκυθάκια
  3. Στο τέλος προσθέτουμε και το ρύζι μπασμάτι, τον άνηθο, τον κουρκουμά, τις σταφίδες, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό
  4. Αφήνουμε να βράσει 3-4 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά
  5. Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκυθάκια, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους
  6. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25΄
  7. Αν επιλέξετε τα στρογγυλά κολοκυθάκια που θα τα έχετε κόψει στη μέση, φροντίστε 2-3 φορές όσο βράζει το φαγητό να πάρετε λίγο από το ζουμί και να το περιχύσετε πάνω στη γέμιση για να μαγειρευτεί καλύτερα, γρηγορότερα και να μην στεγνώσει το πάνω ρύζι
Για το αυγολέμονο
  1. Χτυπάμε τους κρόκους προσθέτοντας και λίγο λίγο το λεμόνι.
  2. Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα, κουταλιά την κουταλιά, για να αρχίσει να ζεσταίνεται το αυγολέμονο και μετά το ρίχνετε στην κατσαρόλα
  3. Σε λίγο νερό (μπορείτε να βάλετε και περισσότερο αν το έχει πιει στο μαγείρεμα για να κάνετε περισσότερη σάλτσα) διαλύετε τον κορν φλάουερ και κάνετε την ίδια διαδικασία: παίρνετε λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα, κουταλιά την κουταλιά, κι αφού ζεσταθεί το ρίχνετε στην κατσαρόλα, σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε να δέσει η σάλτα με την θερμοκρασία της και να γίνει κρέμα.

tip 1: Αν σας περισσέψει γέμιση εννοείται ότι δεν την πετάτε, μπορείτε να την φυλάξετε σε ένα τάπερ και να την μαγειρέψετε την επομένη, σπάζοντας στο τέλος κι ένα αυγό – θα έχετε ένα νόστιμο τηγανητό ρύζι!

tip 2: Αν το θέλετε σε βίγκαν μορφή, απλά παραλείψτε τους κρόκους και δέστε την σάλτσα με το κορν φλάουερ απευθείας

Γιαλαντζί κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο Γιαλαντζί κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο Εκτυπώστε
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Βαθμός δυσκολίας - συνταγή -
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Υλικά

  • 8 χοντρά κολοκύθια
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ελαιόλαδο
  • 3 κούπες ρύζι μπασμάτι
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1/2 κούπα μαύρες σταφίδες
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ κουρκουμά
  • 1 κ.σ. τριμμένο κόλιανδρο
  • αλάτι και πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο
  • 2 κρόκους αυγών
  • χυμός από 2 λεμόνια και ξύσμα
  • 3 κ.σ κορν φλάουερ

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε προετοιμάζοντας πρώτα τα κολοκύθια. Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκυθάκια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε.
  2. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το τριμμένο καρότο και την ψιλοκομμένη σάρκα από τα κολοκυθάκια
  3. Στο τέλος προσθέτουμε και το ρύζι μπασμάτι, τον άνηθο, τον κουρκουμά, τις σταφίδες, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό
  4. Αφήνουμε να βράσει 3-4 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά
  5. Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκυθάκια, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους
  6. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25΄
  7. Αν επιλέξετε τα στρογγυλά κολοκυθάκια που θα τα έχετε κόψει στη μέση, φροντίστε 2-3 φορές όσο βράζει το φαγητό να πάρετε λίγο από το ζουμί και να το περιχύσετε πάνω στη γέμιση για να μαγειρευτεί καλύτερα, γρηγορότερα και να μην στεγνώσει το πάνω ρύζι
Για το αυγολέμονο
  1. Χτυπάμε τους κρόκους προσθέτοντας και λίγο λίγο το λεμόνι.
  2. Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα, κουταλιά την κουταλιά, για να αρχίσει να ζεσταίνεται το αυγολέμονο και μετά το ρίχνετε στην κατσαρόλα
  3. Σε λίγο νερό (μπορείτε να βάλετε και περισσότερο αν το έχει πιει στο μαγείρεμα για να κάνετε περισσότερη σάλτσα) διαλύετε τον κορν φλάουερ και κάνετε την ίδια διαδικασία: παίρνετε λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα, κουταλιά την κουταλιά, κι αφού ζεσταθεί το ρίχνετε στην κατσαρόλα, σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε να δέσει η σάλτα με την θερμοκρασία της και να γίνει κρέμα.
Shares

Δείτε ακόμα

Φτιάξτε σήμερα 25η Μαρτίου: Fish & chips μαζί με σκορδαλιά – tips για τέλεια chips!

Η γιαγιά Κυριακούλα

Πείνασες; Χορτόσουπα σε 10′ κι έφαγες!

Δροσερή σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια – Νηστίσιμη και vegan

Η γιαγιά Κυριακούλα
I ❤ kouzina
Shares