I ♥️ kouzina
Image default

Όσο ακόμα έχουμε βιολογικά πορτοκάλια, και όχι πολύ ηλιοφάνεια που μας προσφέρει την πολύτιμη βιταμίνη D, μια εξαιρετική πηγή της βιταμίνης είναι οι φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 25΄ | Χρόνος μαγειρέματος 30΄ | Μερίδες 1/γιουβέτσι

Ωστόσο το “φρούτο” που λέγεται πορτοκάλι, μπορεί να έπαιζε στην ζαχαροπλαστική, αλλά τελευταία κερδίζει έδαφος και στην μαγειρική. Κι όπως λένε και στο χωριό μου… γιούπι!

Στο σημερινό γιουβετσάκι παντρεύουμε την κοκκινιστή μελιτζάνα με τον χυμό αλλά και την φλούδα του πορτοκαλιού, και η νοστιμιά είναι απλά … απίστευτη!

Θα δώσω, λοιπόν, τα υλικά για κάθε ατομικό γιουβέτσι κι εσείς, πορεύεστε αναλόγως. Εννοείτε ότι μπορείτε να το φτιάξετε και σε ένα πυρέξ, και να μοιράσετε τις μερίδες, αλλά το γιουβετσάκι κρατάει όλους του χυμούς και την σάλτσα, που μπορείτε να απολαύσετε με ένα ωραίο σπιτικό ψωμί, όπως έκανα κι εγώ.

Υλικά

  • 1 μέτρια πατάτα
  • 1 μελιτζάνα μακριά μετρίου μεγέθους ή μισή από φλάσκα μετρίου μεγέθους
  • 2 βιολογικά πορτοκάλια (αυτά συνήθως είναι μικρά)
  • Ελαιόλαδο
  • μυρωδικά – μαϊντανός, φρέσκος δυόσμος και θυμάρι
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 1 κ.σ. μέλι
  • λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι, γραβιέρα ή σκληρό τυρί
  • αλάτι και πιπέρι
  • τριμμένος κόλιανδρος

Εκτέλεση

  1. Κόβετε την πατάτα και την μελιτζάνα σε λεπτές φέτες
  2. Βάζετε σε νερό να βράσουν οι πατάτες για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά που σχεδόν να τρώγονται, αλλά να μην διαλυθούν και γίνουν πουρές – Αλατοπιπερώνετε
  3. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε σε λίγο λάδι τις φέτες από μελιτζάνα μέχρι να ροδίζουν – Αλατοπιπερώνετε
  4. Στύβετε το 1 και μισό πορτοκάλι και παίρνετε το χυμό. Τι άλλο μισό το κόβετε σε φέτες, μαζί με την φλούδα, ή έστω μεγάλο μέρος αυτής (απαραίτητο)
  5. Ψιλοκόβετε όλα τα μυρωδικά
  6. Διαλύετε στον χυμό πορτοκαλιού το μέλι, τον πελτέ και αλατοπιπερώνετε
  7. Βάζετε λίγο λαδάκι στο γιουβέτσι και ξεκινάτε στρώσεις: μια με φέτες πατάτας, μετά πορτοκάλι, μετά μελιτζάνες, λίγα μυρωδικά και τέλος από λίγο από το χυμό με πελτέ και μέλι – Αλατοπιπερώνετε από λίγο σε κάθε στρώση πατάτας και μελιτζάνας
  8. Συνεχίζετε τις στρώσεις τελειώνοντας με μελιτζάνες, ρίχνετε τον τελευταίο χυμό και πασπαλίζετε με το τυρί της αρεσκείας σας
  9. Λίγο ακόμα ελαιόλαδο από πάνω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά

Μπόν απετί και πραγματικά, η σάλτσα θέλει και καλό ψωμί!

Γιουβέτσι με μελιτζάνα, πατάτα και… πορτοκάλι! Γιουβέτσι με μελιτζάνα, πατάτα και… πορτοκάλι! Εκτυπώστε
Μερίδες: 1/γιουβέτσι Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Βαθμός δυσκολίας - συνταγή -
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Υλικά

  • 1 μέτρια πατάτα
  • 1 μελιτζάνα μακριά μετρίου μεγέθους ή μισή από φλάσκα μετρίου μεγέθους
  • 2 βιολογικά πορτοκάλια (αυτά συνήθως είναι μικρά)
  • Ελαιόλαδο
  • μυρωδικά – μαϊντανός, φρέσκος δυόσμος και θυμάρι
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 1 κ.σ. μέλι
  • λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι, γραβιέρα ή σκληρό τυρί
  • αλάτι και πιπέρι
  • τριμμένος κόλιανδρος

Εκτέλεση

  1. Κόβετε την πατάτα και την μελιτζάνα σε λεπτές φέτες
  2. Βάζετε σε νερό να βράσουν οι πατάτες για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά που σχεδόν να τρώγονται, αλλά να μην διαλυθούν και γίνουν πουρές – Αλατοπιπερώνετε
  3. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε σε λίγο λάδι τις φέτες από μελιτζάνα μέχρι να ροδίζουν – Αλατοπιπερώνετε
  4. Στύβετε το 1 και μισό πορτοκάλι και παίρνετε το χυμό. Τι άλλο μισό το κόβετε σε φέτες, μαζί με την φλούδα, ή έστω μεγάλο μέρος αυτής (απαραίτητο)
  5. Ψιλοκόβετε όλα τα μυρωδικά
  6. Διαλύετε στον χυμό πορτοκαλιού το μέλι, τον πελτέ και αλατοπιπερώνετε
  7. Βάζετε λίγο λαδάκι στο γιουβέτσι και ξεκινάτε στρώσεις: μια με φέτες πατάτας, μετά ποστοκάλι, μετά μελιτζάνες, λίγα μυρωδικά και τέλος από λίγο από το χυμό με πελτέ και μέλι – Αλατοπιπερώνετε από λίγο σε κάθε στρώση πατάτας και μελιτζάνας
  8. Συνεχίζετε τις στρώσεις τελειώνοντας με μελιτζάνες, ρίχνετε τον τελευταίο χυμό και πασπαλίζετε με το τυρί της αρεσκείας σας
  9. Λίγο ακόμα ελαιόλαδο από πάνω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά

Δείτε ακόμα

Κοτόπουλο τηγανιτό – Η τέλεια KFC συνταγή!

Η γιαγιά Κυριακούλα

Χρυσά μπιφτέκια φούρνου με κολοκύθα και κατίκι

Πως να φτιάξετε την τέλεια BBQ σάλτσα!

Η γιαγιά Κυριακούλα
I ❤ kouzina