I ♥️ kouzina
Image default
😊 Καλή Ζωή

Οι απαράδεκτοι “σεφ” της τηλεόρασης

Η αλήθεια είναι σαν τις μπάμιες που δεν αρέσουν σε όλους, είπε κάποια στιγμή ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος στο Master Chef, και σήμερα αποφάσισα να… “μαγειρέψω” μερικές…

Είμαι γιαγιά, σχετικά νέα ακόμα, που συνεχίζει να εργάζεται. Και η επιθυμία μου είναι να ξαναδώ την Ελληνίδα να καταπιάνεται και πάλι με την εστία της, και να μαγειρεύει για τους αγαπημένους της -και γιατί όχι, και για την ίδια- αντί να σηκώνει το τηλέφωνο για να καλέσει το ντελίβερι, ή να τα πάρει όλα έτοιμα από το μάρκετ.

Τι θέλουμε, λοιπόν; Πιάτα εύκολα, γρήγορα και υγιεινά, αλλά και οικονομικά αφού τα χρόνια είναι για τους περισσότερους δύσκολα, ωστόσο να ικανοποιούν τον ουρανίσκο. Όσο πιο νόστιμα τρώμε, όσο καλύτερα υλικά τρώμε, τόσο λιγότερο τρώμε, γιατί η ικανοποίηση έρχεται πιο γρήγορα.

Παρακολουθώ κατά καιρούς τους διάφορους “σεφ” στην τηλεόραση για να πάρω κι εγώ νέες ιδέες να μην είμαι ξεπερασμένη, αλλά οφείλω να ομολογήσω, ότι πολλά με κάνουν να αλλάξω κανάλι, ή να σβήσω την τηλεόραση.

Ας πάρουμε για αρχή το Master Chef, που υποτίθεται είναι ένας μαγειρικός διαγωνισμός. Και λέω υποτίθεται, γιατί η παραγωγή -η ελληνική τουλάχιστον- εστιάζει περισσότερο στο ξεκατίνιασμα μεταξύ των παικτών, παρά στην μαγειρική. Οι δε παίκτες, εκτός από κάκιστοι χαρακτήρες (δεν θα ήθελα να φάω τίποτα από τα χεράκια ενός τόσο κακού χαρακτήρα) φέρονται να γνωρίζουν την “μοριακή κουζίνα”, αλλά όχι τα βασικά που ξέρει κάθε απλή μαγείρισσα, όπως πχ ότι ο τραχανάς περιέχει γάλα.

Μάλιστα έπρεπε να πάνε στο Master Chef για να γνωριστούν με μια χύτρα ταχύτητας και να δουν πως δουλεύει.

Όσο για τις αδικίες των κριτών, είναι τόσο κατάφωρες που πραγματικά προκαλεί εκνευρισμό. Κέρδισε πιάτο παρότι βρέθηκε μια τρίχα μέσα σ’ αυτό, και κέρδισε πιάτο του οποίου έκοψε ο ταραμάς και ο παίκτης τον “διόρθωσε” προσθέτοντας ωμό ασπράδι αυγού!

Δείτε ΕΔΩ, λοιπόν, τι λέει ο ΕΦΕΤ για την κατανάλωση ωμού αυγού. Και μετά πηγαίνετε σε ένα ακριβό εστιατόριο, με μισές δήθεν μερίδες να το φάτε. Καλού κακού, ας έχετε φάει ένα πιτόγυρο προηγουμένως να μην νιώθετε εντελώς νηστικοί!

Διαφημίσεις προϊόντων παντού

Είναι κατανοητό να πρέπει οι εκπομπές να έχουν διαφημίσεις ή τοποθέτηση προϊόντων προκειμένου να υπάρξουν. Κι αυτές λογικά θα είναι σχετικά με τρόφιμα ή συστατικά.

Αυτό όμως που είναι ακατανόητο, είναι ο σεφ να μην ενδιαφέρεται ποιο προϊόν τον χορηγεί. Έτσι βλέπουμε τη μια χρονιά η Χ μαγείρισσα να μας πουλάει μαργαρίνη ως καλό και υγιεινό υλικό για τη μαγειρική μας, και την επόμενη χρονιά φρέσκο βούτυρο ως … τώρα καλύτερο. Δηλαδή, μας δούλευε την προηγούμενη χρονιά; ΔΕΝ συγκρίνεται το φρέσκο βούτυρο με την χημικά επεξεργασμένη μαργαρίνη, κι αν θες να κάνεις τη συνταγή με λιγότερο ζωικά λιπαρά, κόβεις ένα μέρος βούτυρο και συμπληρώνεις με ελαιόλαδο ή άλλο καλό φυτικό λάδι, κι έχεις έτοιμη μαργαρίνη και με άρωμα!

Τι σόι μάγκας μάγειρας είσαι εσύ, που σε βλέπουμε συνέχεια σε εκπομπές, σε διαφημίσεις, στα μάρκετ -παντού σχεδόν- και για να γίνει νόστιμο το φαγητό πρέπει να βάλεις έτοιμες σκόνες, κύβους και ζελέ χορταρικών, κότας κλπ; Όλα αυτά είναι χημικά και με ενισχυτικά γεύσεις, και δεν έχει κανένα νόημα να μπαίνουν στο δικό μας σπιτικό πιάτο. Στην Ελλάδα, την τόσο πλούσια σε μυρωδικά, μπαχαρικά, ζαρζαβατικά και αρώματα! Βρες έναν άλλο χορηγό από την πολυεθνική που κάνει απορρυπαντικά μαζί με τρόφιμα!

Βρείτε έναν άλλο χορηγό από αυτόν που φτιάχνει ψωμί του τόστ με φοινικέλαιο ή κραμβέλαιο! Και τα δυο 👎👎👎!

Και… αλουμινόχαρτο…

Κι εκεί που κλείνω τελείως την τιβί, είναι μόλις ο περισπούδαστος σεφ ή η μαγείρισσα μου κοτσάρει ένα αλουμινόχαρτο πάνω από το ταψί και το βάζει στο φούρνο. Τι μου λες τώρα; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιεί τους πολίτες να μην καταναλώνουν περισσότερο από 60 mg αλουμινίου καθημερινά. Εσείς πόσο μπορείτε να πάρετε την ημέρα, και πως μπορείτε να μετρήσετε πόσο πήρατε;

Και τον βλέπεις μετά να τηγανίζει σε τηγάνι αλουμινίου με επίστρωση τεφάλ (επίσης τοξικό) γεμάτο γδαρσίματα, ή να ψήνει σε ανάλογης κατάστασης ταψί, και μετά να κόβει με μαχαίρι χαράσσοντας το.

Ωραία μαθήματα δίνετε στην τηλεόραση -ήθους, μαγειρικής και στυλ- κι από ουσία μηδέν.

Δεν έχω κάτι προσωπικά με τον Κουτσόπουλο, ίσα ίσα, μου αρέσει το χιούμορ του, κι ίσως αν φάω κι από τα χεράκια του θα μου αρέσει και το πιάτο του. Όμως έχω εκνευριστεί με τις παραγωγές που είναι χωρίς όρια, και με αυτό το δήθεν στυλ της γκουρμέ κουζίνας, και το τατουάζ και πίρσινγκ λουκ που και καλά πρέπει να έχει ένας “chef”.

Μου άρεσε η ατάκα του Κουστόπουλου για τις μπάμιες και… είπα να σερβίρω μερικές!

Βραβείο Μισελέν στους τηλεοπτικούς σεφ; Άσε… να μην σε λεν!

γιαγιά Κυριακούλα

Δείτε ακόμα

Δίαιτα χυμού 3 εβδομάδων έστειλε γυναίκα στο νοσοκομείο με εγκεφαλική βλάβη

«Αθωώνονται» τα πλήρη γαλακτοκομικά: Δεν κάνουν κακό στην υγεία!

​Μαυρομάτικα Φασόλια: Ιδιότητες και Οφέλη

I ❤ kouzina