Ρύζι μπασμάτι με… εορταστική διάθεση!

Total
15
Shares

Πως να δώσετε στο ρύζι μπασμάτι μια εορταστική διάθεση, που θα συνοδεύσει τα πιάτα σας και θα τα συμπληρώσει σε γεύση, διατροφή αλλά και…τέρψη οφθαλμών!


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 10΄ | Χρόνος μαγειρέματος 25΄ | Μερίδες 8 (συνοδευτικό)

Η ιδέα είναι από την Αραβική κουζίνα και ως γνωστόν, Άραβες, Ινδοί και Κινέζοι έχουν τις καλύτερες συνταγές με ρύζι.

Οι ξηροί καρποί και το σαφράν, σε συνδυασμό με το βούτυρο γάλακτος, θα απογειώσουν το μπασμάτι και θα το κάνουν από απλό συνοδευτικό σε γκουρμέ επιλογή.

Ειδικά για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, επιλέγονται συνταγές γλυκές για να είναι ο Νέος Χρόνος γλυκός, και με πολλούς ξηρούς καρπούς για να είναι και πλούσιος. Αυτές θεωρούνται οι καλότυχες συνταγές!

Υλικά

  • 1 πακέτο ρύζι μπασμάτι
  • 1 κούπα φιδέ σπασμένο σε κομματάκια
  • 1 κούπα μεγάλη ξηρούς καρπούς (αιγίνης, κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια χοντροκομμένα, σταφίδες κλπ)
  • 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 0,25 γρ κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
  • αλάτι & πιπέρι
  • ζεστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του ρυζιού

Εκτέλεση

  1. Βάζετε το ρύζι σε ζεστό νερό και αλάτι για μερικά λεπτά
  2. Σε βαθύ τηγάνι ή γουόκ καίτε το βούτυρο και καβουρδίζετε τους ξηρούς καρπούς και τον φιδέ
  3. Προσθέτετε και το ρύζι και το καβουρδίζετε για λίγα λεπτά
  4. Ρίχνετε το ζεστό νερό, το σαφράν, αλατοπιπερώνετε και το σκεπάζετε.
  5. Κατεβάζετε τη φωτιά στο 1 και το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

Προσοχή: Το νερό που θα βάλετε να είναι ένα τι λιγότερο από αυτό που συστήνει το πακέτο σας, αφού πρώτα θα το έχετε μουλιάσει σε ζεστό νερό και θα το μαγειρέψετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, θα σας χρειαστεί ελάχιστα λιγότερο.

Tip: Αν το κάνετε σε αντικολλητικό γουόκ ή τηγάνι, αφήστε το να πάρει μια κρούστα από κάτω και να χρυσίσει.

Σερβίρεται με πλάι του το κρέας που έχετε επιλέξει να μαγειρέψετε και από πάνω τη σάλτσα του ή ακόμα και ρίχνοντας λίγο μέλι – είπαμε, στις γιορτές θέλουμε γλύκα!

Καλή σας επιτυχία!

Total
15
Shares

Κοτόπουλο με κάρυ και πράσινο μήλο

Κλασσικό Ινδικό πιάτο – Σερβίρεται με ρύζι μπασμάτι και μπορεί να γίνει από ελαφρύ ως και… πολύ καυτερό!

You May Also Like

Total
15
Share