I ♥️ kouzina
Image default
🎂 Ζαχαροπλαστική 📔 Όλες οι συνταγές μου

Γιορτινά σοκολατένια κεκάκια με γλάσο σοκοτάλατας

Οι γιορτές από Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά -μην πω και ακόμα παραπέρα- θέλουν το σπίτι γεμάτο γλυκάκια, κι όχι μόνο το γιορτινό τραπέζι – Να μια ιδέα να κάνετε τα κεκάκια σας να δείχνουν πιο γιορτινά

Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 60΄ | Μερίδες 20

Η συνταγή είναι εύκολη, το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μερικά κουπ κατ σε αστεράκια, φεγγαράκια κλπ

Θα βάλετε το κέικ σας να ψηθεί σε ένα ταψί για να φουσκώσει μόνο 1-2 εκατοστά ώστε μετά να τα κόψετε και να αλείψετε με γλάσο σοκολάτας.

Υλικά

Για το κέικ

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 πορτοκάλια βιολογικά – τη φλούδα σε ξύσμα και τον χυμό τους
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. κακάο
  • 400 γρ. αλεύρι για κέικ
  • 4 αυγά μεσαία σε θερμοκρασία δωματίου
  • μια πρέζα μαγειρική σόδα

Για το γλάσο

  • Σοκολάτα σε ό,τι είδος θέλετε – μαύρη, γάλακτος, λευκή
  • Βούτυρο
  • Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και χτυπάμε με το σύρμα για 5-6 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει.
  3. Ρίχνουμε ένα – ένα τ’ αυγά και χτυπάμε το μείγμα πιο σιγά
  4. Συμπληρώνουμε με το κακάο, και λίγο λίγο τα 2/3 από αλεύρι
  5. Προσθέτουμε τέλος την σόδα και το χυμό από πορτοκάλι και ανακατεύουμε.
  6. Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Επειδή το μέγεθος πορτοκαλιών και αυγών διαφέρει, υπολογίστε το αλεύρι τόσο όσο η ζύμη σας να μην γίνει ούτε πολύ υγρή, ούτε και πολύ σφιχτή.
  7. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε το μείγμα.
  8. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει το κέικ στο ταψί και μετά κόβουμε τα κεκάκια με κουπ κατ.

Για το γλάσο, είμαι τόοοσο κατά όλων αυτών που θ έλουν να λιώνετε τη σοκολάτα σε μικροκυμάτων, όσο δεν φαντάζεστε. Ούτε και μπεν μαρί χρειάζεται. Σε ένα κατσαρολάκι ή ακόμα και βαθύ τηγάνι, αλλά σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 1, το πολύ 2) θα βάλετε να λιώσει αργά το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και το είδος σοκολάτας που θέλετε. Για κάθε 100γρ σοκολάτας που θα χρησιμοποιήσετε, θα βάλετε 1 κ.γ. βούτυρο και το ίδιο άχνη ζάχαρη.

Είναι πεντανόστιμα, είναι παιδικά, αλλά θα τα χαρούν και οι μεγάλοι.

Προαιρετικά, μπορείτε να καραμελώσετε και αμύγδαλα σε φέτες και να τα προσθέσετε στη ζύμη ή και από πάνω για ντεκόρ.

Καλές γιορτές!

Γιορτινά σοκολατένια κεκάκια με γλάσο σοκοτάλατας

Γιορτινά σοκολατένια κεκάκια με γλάσο σοκοτάλατας Γιορτινά σοκολατένια κεκάκια με γλάσο σοκοτάλατας Εκτυπώστε
Μερίδες: 20 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Βαθμός δυσκολίας - συνταγή -
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Υλικά

  • Για το κέικ:
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 πορτοκάλια βιολογικά – τη φλούδα σε ξύσμα και τον χυμό τους
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. κακάο
  • 400 γρ. αλεύρι για κέικ
  • 4 αυγά μεσαία σε θερμοκρασία δωματίου
  • μια πρέζα μαγειρική σόδα
  • Για το γλάσο:
  • Σοκολάτα σε ό,τι είδος θέλετε – μαύρη, γάλακτος, λευκή
  • Βούτυρο
  • Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και χτυπάμε με το σύρμα για 5-6 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει.
  3. Ρίχνουμε ένα – ένα τ’ αυγά και χτυπάμε το μείγμα πιο σιγά
  4. Συμπληρώνουμε με το κακάο, και λίγο λίγο τα 2/3 από αλεύρι
  5. Προσθέτουμε τέλος την σόδα και το χυμό από πορτοκάλι και ανακατεύουμε.
  6. Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Επειδή το μέγεθος πορτοκαλιών και αυγών διαφέρει, υπολογίστε το αλεύρι τόσο όσο η ζύμη σας να μην γίνει ούτε πολύ υγρή, ούτε και πολύ σφιχτή.
  7. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε το μείγμα.
  8. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει το κέικ στο ταψί και μετά κόβουμε τα κεκάκια με κουπ κατ.

Δείτε ακόμα

Χρυσές φακές με κάρυ και ρύζι μπασμάτι

Μεταμορφώνουμε τις φτερούγες γαλοπούλας σε γκουρμέ πιάτο με καστανό ρύζι!

Πιτάκια με πατάτα και μπρόκολο

Η γιαγιά Κυριακούλα
I ❤ kouzina