I ❤ kouzina
Image default
🎂 Ζαχαροπλαστική 📔 Όλες οι συνταγές μου

Πως να απογειώσεις μια απλή χωριάτικη τηγανίτα!

Οι δικές μας οι τηγανίτες, οι παραδοσιακές και χωριάτικες, δεν έχουν ούτε αυγά, ούτε γάλα – απλά νερό κι αλεύρι


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 5΄ | Χρόνος μαγειρέματος 10΄ | Μερίδες 4

Όπως τις φτιάχναμε παλιά, εμείς στο σπίτι, δεν ήταν ούτε κρέπες, ούτε πάνκεϊκς. Ήταν σκέτος χυλός, που το τηγανίζαμε σε βούτυρο ή λάδι (το βούτυρο έδινε και άρωμα) κι από πάνω έπεφτε μπόλικο μέλι με καρύδια ή κανέλα, λιωμένη σοκολάτα, ή μαρμελάδα σπιτική.

Κάποιοι βάζουν μαγιά ή μπέικιν για να γίνουν οι τηγανίτες φουσκωτές. Στο δικό μας σπιτικό όμως τις κάναμε απλά με νερό κι αλεύρι, τόσο πυκνές σε υφή όπως οι κρέπες.

Στη νέα αυτή εκδοχή, προτείνω να τις κάνετε έτσι απλά αντικαθιστώντας το μισό νερό με χυμό λεμονιού. Προσθέστε και ξύσμα από λεμόνι, και… αλατοπιπερώστε τον χυλό! Ναι, καλά διαβάσατε, λίγο αλάτι αλλά και πιπέρι θα δώσει τέλεια γεύση.

Υλικά

  • 2 φλ. αλεύρι
  • 1½ κούπας νερό και χυμό λεμονιού (μισό-μισό)
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Λίγη ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φρέσκο βούτυρο (ή φυτικό έλαιο)
  • Μέλι

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι σε µπολ. Προσθέτουµε το νερό με το λεμόνι και το αλάτι και πιπέρι, κι ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Ο χυλός δεν πρέπει να γίνει σφικτός, πρέπει να μοιάζει με εκείνον για τις κρέπες.

Ρίχνουμε μια δόση χυλού, ώστε να απλώσει στο τηγάνι μας, αφού πρώτα το αφήσετε να κάψει καλά και βάλετε την τελευταία στιγμή λίγο βούτυρο. Αφού ψηθεί καλά κι από τις δύο μεριές, πασπαλίστε με ζάχαρη κι αφήστε την να καραμελώσει, πάλι και από τις δυο μεριές.

Για κάθε τηγανίτα προσθέτουμε και λίγο βουτυράκι.

Σερβίρουμε ρίχνοντας λίγο μέλι πάνω τους.

Πως να απογειώσεις μια απλή χωριάτικη τηγανίτα!

Πως να απογειώσεις μια απλή χωριάτικη τηγανίτα! Πως να απογειώσεις μια απλή χωριάτικη τηγανίτα! Εκτυπώστε
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Βαθμός δυσκολίας - συνταγή -
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Υλικά

  • 2 φλ. αλεύρι
  • 1½ κούπας νερό και χυμό λεμονιού (μισό-μισό)
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Λίγη ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φρέσκο βούτυρο (ή φυτικό έλαιο)
  • Μέλι

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι σε µπολ. Προσθέτουµε το νερό με το λεμόνι και το αλάτι και πιπέρι. Ο χυλός δεν πρέπει να γίνει σφικτός, πρέπει να μοιάζει με εκείνον για τις κρέπες.

Ρίχνουμε μια δόση χυλού, ώστε να απλώσει στο τηγάνι μας, αφού πρώτα το αφήσετε να κάψει καλά και βάλετε την τελευταία στιγμή λίγο βούτυρο. Αφού ψηθεί καλά κι από τις δύο μεριές, πασπαλίστε με ζάχαρη κι αφήστε την να καραμελώσει, πάλι και από τις δυο μεριές.

Για κάθε τηγανίτα προσθέτουμε και λίγο βουτυράκι.

Σερβίρουμε ρίχνοντας λίγο μέλι πάνω τους.

Δείτε ακόμα

Χαλβάς με ταχίνι, καραμελωμένα αμύγδαλα, μέλι και λευκή σοκολάτα

Η γιαγιά Κυριακούλα

Πιτάκια με πατάτα και μπρόκολο

Η γιαγιά Κυριακούλα

Μην “κάψεις” την μουρμούρα! – Συνταγή και tips για όλα τα Ω3

Η γιαγιά Κυριακούλα