I ♥️ kouzina
Image default
🍲 Μαγειρική 📔 Όλες οι συνταγές μου 🍞 Ψωμί/Πίτσα

Καλοκαιρινή πίτσα με μελιτζάνες

Αλίμονο – τώρα που είναι η εποχή τους να μην εκμεταλλευτούμε τις πεντανόστιμες μελιτζάνες ακόμα και για την πίτσα!


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 25΄ | Μερίδες 4

Κάποιες συνταγές λένε να τις τηγανίσετε πρώτα. Μα δεν χρειάζεται! Εκτός του ότι είναι παραπάνω κόπος, προσθέτετε και περίσσιο λάδι στην πίτσα σας.

Αυτό που θα κάνει την πίτσα σας επίσης να ξεχωρίσει είναι τα μυρωδικά και… μην τα τσιγκουνευτείτε, ούτε σε ποσότητα, ούτε σε ποικιλία!

Υλικά

  • 1 δόση ζύμη για πίτσα (ή μια έτοιμη βάση)
  • 6-8 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 μελιτζάνα κομμένη σε ψιλές φέτες
  • 5 φέτες τυρί τοστ της αρεσκείας σας
  • 1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1 κ.σ. πελτές
  • μυρωδικά της αρεσκείας σας: φρέσκος βασιλικός, θυμάρι, ρίγανη, ματζουράνα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο σιμιγδάλι
  • λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Απλώνετε στο ταψάκι πίτσας λίγο λάδι και πασπαλίζετε με σιμιγδάλι (εγώ χρησιμοποιώ το καπάκι ενός πυρέξ)
  2. Βάζετε τη ζύμη πάνω και την απλώνετε καλά με τα δάχτυλα – πασπαλίστε πάνω με σιμιγδάλι για να μην σας κολλάνε (η βάλτε την έτοιμη βάση για πίτσα)
  3. Απλώνετε τον πελτέ πάνω στη ζύμη σε πολύ λεπτή στρώση
  4. Στη συνέχεια απλώνετε τα κομμάτια τυρί του τοστ έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια
  5. Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με το τριμμένο κεφαλοτύρι
  6. Βάζετε περιμετρικά τα κομμένα στα δυο ντοματίνια και τις λεπτές φέτες μελιτζάνας
  7. Ρίχνετε από λίγες σταγόνες ελαιόλαδο στις μελιτζάνες και τις αλατοπιπερώνετε.
  8. Ψήνουμε την πίτσα για 20′-30′ (αναλόγως το φούρνο σας) στους 180°C πάνω κάτω στις αντιστάσεις και όχι σε πιο δυνατό, όπως μπορεί να διαβάσετε σε συνταγές, καθώς η τροφή μας σε δυνατή φωτιά καταστρέφεται και γίνεται ακόμα και τοξική. Να προτιμάτε πάντα να ψήνετε και να μαγειρεύετε τα φαγητά σας πιο αργά και χαμηλά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Για τη ζύμη, μια κλασσική συνταγή για 4 πίτσες είναι η παρακάτω, ωστόσο τη δικιά μου αυτή τη φορά την έφτιαξα με αλεύρι βιολογικό ολικής. Άλλες φορές βάζω 2/3 κίτρινο αλεύρι (για χωριάτικο) μαζί με 1/3 σιμιγδάλι – το σιμιγδάλι είναι απαραίτητο για το άνοιγμα:

Ζύμη για πίτσα

Υλικά

  • 500 γραμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί ή 00)
  • 320 ml χλιαρό νερό
  • 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ. ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη ή λίγο μέλι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • λίγο σιμιγδάλι για το άνοιγμα της ζύμης

Εκτέλεση

  1. Για να φτιάξουμε τη ζύμη, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι που έχουμε επιλέξει, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε λακκούβα στο κέντρο.
  2. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη ή το μέλι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη.
  3. Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω, και πάντα δεξιόστροφα (σ.σ. αυτό είναι άλλο μυστικό, θα το γράψω άλλη φορά).
  4. Όταν γίνει μάζα η ζύμη συνεχίζουμε με αλευρωμένα χέρια και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις.
  5. Η ζύμη για πίτσα πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
  6. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή σε κάποιο ζεστό σημείο, αν είναι χειμώνας.
  7. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Φτιάχνουμε 4 πίτσες με διάμετρο 25 εκ. περίπου η κάθε μία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Φροντίζουμε περιμετρικά να δημιουργηθεί αυλάκι.
  8. Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο σιμιγδάλι πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας. Ακόμα πιο τραγανή κι αν βάλετε μια ποσότητα στην ίδια τη ζύμη
  9. Η ζύμη για πίτσα, διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.

Καλοκαιρινή πίτσα με μελιτζάνες

Καλοκαιρινή πίτσα με μελιτζάνες Καλοκαιρινή πίτσα με μελιτζάνες Εκτυπώστε
Μερίδες: 8 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Βαθμός δυσκολίας - συνταγή -
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Υλικά

  • 1 δόση ζύμη για πίτσα (ή μια έτοιμη βάση)
  • 6-8 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 μελιτζάνα κομμένη σε ψιλές φέτες
  • 5 φέτες τυρί τοστ της αρεσκείας σας
  • 1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1 κ.σ. πελτές
  • μυρωδικά της αρεσκείας σας: φρέσκος βασιλικός, θυμάρι, ρίγανη, ματζουράνα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο σιμιγδάλι
  • λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Απλώνετε στο ταψάκι πίτσας λίγο λάδι και πασπαλίζετε με σιμιγδάλι (εγώ χρησιμοποιώ το καπάκι ενός πυρέξ)
Βάζετε τη ζύμη πάνω και την απλώνετε καλά με τα δάχτυλα – πασπαλίστε πάνω με σιμιγδάλι για να μην σας κολλάνε (η βάλτε την έτοιμη βάση για πίτσα)
Απλώνετε τον πελτέ πάνω στη ζύμη σε πολύ λεπτή στρώση
Στη συνέχεια απλώνετε τα κομμάτια τυρί του τοστ έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια
Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με το τριμμένο κεφαλοτύρι
Βάζετε περιμετρικά τα κομμένα στα δυο ντοματίνια και τις λεπτές φέτες μελιτζάνας
Ρίχνετε από λίγες σταγόνες ελαιόλαδο στις μελιτζάνες και τις αλατοπιπερώνετε
Ψήνουμε την πίτσα για 20′-30′ (αναλόγως το φούρνο σας) στους 180°C πάνω κάτω στις αντιστάσεις και όχι σε πιο δυνατό, όπως μπορεί να διαβάσετε σε συνταγές, καθώς η τροφή μας σε δυνατή φωτιά καταστρέφεται και γίνεται ακόμα και τοξική. Να προτιμάτε πάντα να ψήνετε και να μαγειρεύετε τα φαγητά σας πιο αργά και χαμηλά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Δείτε ακόμα

Κολοκυθάκια στο φούρνο με παρμεζάνα!

Συνταγές που βρήκα

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι και κάρδαμο!

Η γιαγιά Κυριακούλα

Μεταμορφώνουμε τις φτερούγες γαλοπούλας σε γκουρμέ πιάτο με καστανό ρύζι!

Η γιαγιά Κυριακούλα
I ❤ kouzina

Η γιαγιά Κυριακούλα

Συνταγές που βρήκα

All Rights Reserved

  • 5.599 hits