O κολιός είναι ψάρι που το καλοκαίρι αφθονεί στην χώρα μας και αξίζει να το απολαμβάνουμε όσο διάστημα βρίσκεται στην αγορά, αν και, η νέα τάση είναι να μην τον τρώμε αυτόν τον μήνα γιατί είναι η εποχή που κυοφορεί!
Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος μαγειρέματος 15΄ | Χρόνος προετοιμασίας 15΄| Μερίδες 4
Είναι ιδιαίτερα λιπαρό ψάρι και τα λιπαρά ψάρια θεωρούνται καλύτερα σε αντίθεση με τα κρέατα όπου προτιμάμε τα μη λιπαρά, και αυτό γιατί τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια είναι πολύ ωφέλιμα.
Και γι’ αυτό όπως έχω ξαναγράψει για την μουρμούρα, καλό είναι να μην τα κάνουμε ψητά ή τηγανητά και χάνονται αυτά τα πολύτιμα λιπαρά του. Καλύτερα μαγειρευτό ή στο φούρνο.
Η σημερινή συνταγή θέλει τον κολιό μαζί με λαχανικά -κολοκύθι και καρότο- μπόλικα μυρωδικά και σάλτσα ντομάτας -φρέσκια ή συμπυκνωμένο χυμό. Επίσης η ίδια συνταγή γίνεται σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι, μαγειρευτή, ή στον φούρνο. Σήμερα την έκανα στο τηγάνι, λόγω καύσωνα, δεν μου έκανε διάθεση να ανάψω και φούρνο μέσα στο σπίτι!
Πάμε να την δούμε;
Υλικά
4 κολιοί μεγάλοι ή 8 μικροί καθαρισμένοι
- 2 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε φετάκια
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και περασμένες στο μπλέντερ
- 2 κολοκυθάκια μέτρια κομμένα σε κύβους
- 3 καρότα κομμένα σε κύβους
- μυρωδικά -μαϊντανός, θυμάρι, φρέσκος δυόσμος- ψιλοκομμένα
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο κατά βούληση
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε το λαδάκι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε καλά τα κολοκυθάκια και τα καρότα μέχρι να μαραθούν καλά
- Προσθέτετε τους κολιούς και ρίχνετε την ντομάτα ή τον χυμό
- Προσθέτετε και τα μυρωδικά, κι αλατοπιπερώνετε
- Αφήνετε να μαγειρευτεί το φαγητό σκεπασμένο για 7 λεπτά, γυρνάτε τους κολιούς και το ξαναφήνετε άλλο τόσο ακόμα
- Σερβίρετε με ρύζι ή πατάτες τηγανητές
Μπορείτε φυσικά να βάλετε τα υλικά όλα σε ταψάκι ή πυρέξ και να τα ψήσετε στο φούρνο για 20 – 25 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών.
Υλικά
- 4 κολιοί μεγάλοι ή 8 μικροί καθαρισμένοι
- 2 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε φετάκια
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και περασμένες στο μπλέντερ
- 2 κολοκυθάκια μέτρια κομμένα σε κύβους
- 3 καρότα κομμένα σε κύβους
- μυρωδικά -μαϊντανός, θυμάρι, φρέσκος δυόσμος- ψιλοκομμένα
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο κατά βούληση
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε το λαδάκι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε καλά τα κολοκυθάκια και τα καρότα μέχρι να μαραθούν καλά
- Προσθέτετε τους κολιούς και ρίχνετε την ντομάτα ή τον χυμό
- Προσθέτετε και τα μυρωδικά, κι αλατοπιπερώνετε
- Αφήνετε να μαγειρευτεί το φαγητό σκεπασμένο για 7 λεπτά, γυρνάτε τους κολιούς και το ξαναφήνετε άλλο τόσο ακόμα
- Σερβίρετε με ρύζι ή πατάτες τηγανητές
Μπορείτε φυσικά να βάλετε τα υλικά όλα σε ταψάκι ή πυρέξ και να τα ψήσετε στο φούρνο για 20 – 25 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών.