16/06/2019
  • αναζήτηση
  • αναζήτηση

Η φάβα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που την καθιστά ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, και σε περιόδους νηστείας ή σε χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να υποκαταστήσει το κρέας

Βαθμός δυσκολίας Χρόνος προετοιμασίας 10′  Χρόνος μαγειρέματος 60′   Μερίδες 4

Αυτά είναι στα καλά νέα της μέρας. Στα κακά νέα είναι ότι πολλοί δεν θέλουν να την φάνε γιατί την βρίσκουν βαρετή και άνοστη, ακόμα κι όταν είναι φτιαγμένη με πολύ καλή συνταγή. Στο… “πολλοί”, βάλτε κυρίως τα παιδιά!

Οπότε ένας καλός τρόπος να την φάνε χωρίς να το πάρουν χαμπάρι και να την ευχαριστηθούν, είναι να φτιάξετε ένα ωραίο ρυζάκι μπασμάτι, παντρεμένο με τη φάβα, με σαφράν για περισσότερο άρωμα και γεύση, που θα μπορεί να είναι είτε κύριο πιάτο -γιορταστικό ή νηστίσιμο- είτε συνοδευτικό.

Υλικά

  • 2 κούπες ρύζι μπασμάτι
  • 4 κούπες νερό (για το ρύζι)
  • 1 κούπα φάβα
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 0,25 γρ κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε τη φάβα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με νερό
  2. Αφήνουμε 30 λεπτά να μουλιάσει
  3. Τη στραγγίζουμε και την βάζουμε με μπόλικο νεράκι να βράσει για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το πόσο βραστερό είναι το όσπριο)
  4. Δεν ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει, αλλά κάθε τόσο ξαφρίζουμε
  5. Μόλις το όσπριο έχει βράσει καλά αλλά όχι να λιώσει (όπως όταν κάνουμε την κλασσική φάβα) την αποσύρουμε από την φωτιά και στραγγίζουμε
  6. Ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι και το στραγγίζουμε
  7. Βάζουμε το νερό να πάρει βράση (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγο από εκείνο της φάβας προαιρετικά) ρίχνουμε τι ρύζι, τη φάβα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το σαφράν, κι αλατοπιπερώνουμε
  8. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για λίγο σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας και στη συνέχεια το χαμηλώνουμε πολύ, ίσα που θα σιγοβράζει και σκεπάζουμε την κατσαρόλα
  9. Το αφήνουμε στη σιγανή φωτιά μέχρι που να πιει όλο το νεράκι και να αρχίσει να κάνει κρούστα από κάτω (έτσι κάνουν το ρύζι στις Αραβικές χώρες και γίνεται νόστιμο και τραγανό)

Εναλλακτικά

  1. Μπορείτε να προσθέσετε μαύρες σταφίδες και να το γαρνίρετε με καραμελωμένα κρεμμύδια
  2. Αν δεν το θέλετε νηστίσιμο/χορτοφαγικό αντί για ελαιόλαδο βάλτε βούτυρο γάλακτος ή μισό-μισό λάδι + βούτυρο
  3. Σερβίρεται μόνο του ή σαν συνοδευτικό σε θαλασσινά, ψάρι, πουλερικά ή κρέας
Ρύζι με φάβα και σαφράν

Χρόνος ετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 50 λεπτά

Ολικός χρόνος: 1 ώρα

4

Ρύζι με φάβα και σαφράν

Υλικά

  • 2 κούπες ρύζι μπασμάτι
  • 4 κούπες νερό (για το ρύζι)
  • 1 κούπα φάβα
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 0,25 γρ κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε τη φάβα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με νερό
  2. Αφήνουμε 30 λεπτά να μουλιάσει
  3. Τη στραγγίζουμε και την βάζουμε με μπόλικο νεράκι να βράσει για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το πόσο βραστερό είναι το όσπριο)
  4. Δεν ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει, αλλά κάθε τόσο ξαφρίζουμε
  5. Μόλις το όσπριο έχει βράσει καλά αλλά όχι να λιώσει (όπως όταν κάνουμε την κλασσική φάβα) την αποσύρουμε από την φωτιά και στραγγίζουμε
  6. Ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι και το στραγγίζουμε
  7. Βάζουμε το νερό να πάρει βράση (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγο από εκείνο της φάβας προαιρετικά) ρίχνουμε τι ρύζι, τη φάβα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το σαφράν, κι αλατοπιπερώνουμε
  8. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για λίγο σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας και στη συνέχεια το χαμηλώνουμε πολύ, ίσα που θα σιγοβράζει και σκεπάζουμε την κατσαρόλα
  9. Το αφήνουμε στη σιγανή φωτιά μέχρι που να πιει όλο το νεράκι και να αρχίσει να κάνει κρούστα από κάτω (έτσι κάνουν το ρύζι στις Αραβικές χώρες και γίνεται νόστιμο και τραγανό)
  10. Εναλλακτικά
  11. Μπορείτε να προσθέσετε μαύρες σταφίδες και να το γαρνίρετε με καραμελωμένα κρεμμύδια
  12. Αν δεν το θέλετε νηστίσιμο/χορτοφαγικό αντί για ελαιόλαδο βάλτε βούτυρο γάλακτος ή μισό-μισό λάδι + βούτυρο
  13. Σερβίρεται μόνο του ή σαν συνοδευτικό σε θαλασσινά, ψάρι, πουλερικά ή κρέας
έγραψε...
Η γιαγιά Κυριακούλα
δείτε όλα τα άρθρα
έγραψε... Η γιαγιά Κυριακούλα

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μου!

Η γιαγιά Κυριακούλα

Βρείτε με στο Facebook!

Επισκέψεις

  • 4.496 Επισκέψεις