16/06/2019
  • αναζήτηση
  • αναζήτηση
Θέλω συνταγή για γλυκό, μου στέλνει μήνυμα μια νεαρή φίλη στο facebook, κι εγώ τι να κάνω; Έκατσα κι έφτιαξα μια για όλα τα γούστα...

Νηστίσιμη πίτα με εσπεριδοειδή και σιρόπι καραμέλας

Θέλω συνταγή για γλυκό, μου στέλνει μήνυμα μια νεαρή φίλη στο facebook, κι εγώ τι να κάνω; Έκατσα κι έφτιαξα μια για όλα τα γούστα: Γι’ αυτούς που νηστεύουν, για αυτούς που δεν νηστεύουν αλλά θέλουν κάτι σχετικά ελαφρύ και για χορτοφάγους: μια ζουμερή πίτα γεμάτη αρώματα από εσπεριδοειδή, που τη συμπληρώνει η γεύση του σιροπιού καραμέλας!

Βαθμός δυσκολίας Χρόνος προετοιμασίας 10΄ Χρόνος ψησίματος  45′

Υλικά

  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι κίτρινο (για χωριάτικο ψωμί)
  • 1 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
  • 3/4 φλιτζανιού λάδι (μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε σπορέλαιο, εγώ έβαλα 2/3 σουσαμέλαιο και 1/3 παρθένο ελαιόλαδο)
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι, 2 μανταρίνια κι ένα λεμόνι
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 κ.γ. κουρκουμά (για να δώσει και επιπλέον γεύση/άρωμα, αλλά και χρώμα έντονο αφού λείπουν τα αυγά)

Για το σιρόπι:

  • 300 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 300 γραμμάρια ζεστό νερό
  • Φέτες αμυγδάλου (προαιρετικά για γεύση και γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε με το σιρόπι, γιατί το θέλουμε να έχει κρυώσει: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την καστανή ζάχαρη και την αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει και να αρχίσει να παίρνει το χρώμα της καραμέλας – μην την μαυρίσετε πολύ!
  2. Μόλις πάρει το χρώμα προσθέτετε το νερό που το θέλουμε ζεστό για να μην σας κρυσταλλώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για λίγο και το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και προσθέτουμε το ξύσμα, το λάδι, και την ζάχαρη, τον κουρκουμά και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν
  4. Ρίχνουμε στον χυμό των φρούτων την σόδα, τα προσθέτουμε στο μείγμα του λαδιού και ανακατεύουμε
  5. Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι
  6. Αδειάζουμε το μείγμα και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (προαιρετικά στολίζουμε με φέτες αμυγδάλου)
  7. Ψήνουμε για 45 -50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να αποχτήσει  ένα χρυσαφένιο χρώμα και να είναι στεγνή στο κέντρο
  8. Με μία κουτάλα ρίχνουμε το κρύο σιρόπι λίγο – λίγο στην καυτή πίτα, αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο
Νηστίσιμη πίτα με εσπεριδοειδή και σιρόπι καραμέλας

Χρόνος ετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά

Ολικός χρόνος: 55 λεπτά

Γλυκό

Κουζίνα: Ελληνική

Νηστίσιμη πίτα με εσπεριδοειδή και σιρόπι καραμέλας

Μια πίτα για όλα τα γούστα: Γι’ αυτούς που νηστεύουν, για αυτούς που δεν νηστεύουν αλλά θέλουν κάτι σχετικά ελαφρύ και για χορτοφάγους: μια ζουμερή πίτα γεμάτη αρώματα από εσπεριδοειδή, που τη συμπληρώνει η γεύση του σιροπιού καραμέλας!

Υλικά

  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι κίτρινο (για χωριάτικο ψωμί)
  • 1 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
  • 3/4 φλιτζανιού λάδι (μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε σπορέλαιο, εγώ έβαλα 2/3 σουσαμέλαιο και 1/3 παρθένο ελαιόλαδο)
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι, 2 μανταρίνια κι ένα λεμόνι
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 κ.γ. κουρκουμά (για να δώσει και επιπλέον γεύση/άρωμα, αλλά και χρώμα έντονο αφού λείπουν τα αυγά)
  • Για το σιρόπι:
  • 300 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 300 γραμμάρια ζεστό νερό
  • Φέτες αμυγδάλου (προαιρετικά για γεύση και γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε με το σιρόπι, γιατί το θέλουμε να έχει κρυώσει: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την καστανή ζάχαρη και την αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει και να αρχίσει να παίρνει το χρώμα της καραμέλας – μην την μαυρίσετε πολύ!
  2. Μόλις πάρει το χρώμα προσθέτετε το νερό που το θέλουμε ζεστό για να μην σας κρυσταλλώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για λίγο και το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και προσθέτουμε το ξύσμα, το λάδι, και την ζάχαρη, τον κουρκουμά και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν
  4. Ρίχνουμε στον χυμό των φρούτων την σόδα, τα προσθέτουμε στο μείγμα του λαδιού και ανακατεύουμε
  5. Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι
  6. Αδειάζουμε το μείγμα και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (προαιρετικά στολίζουμε με φέτες αμυγδάλου)
  7. Ψήνουμε για 45 -50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να αποχτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να είναι στεγνή στο κέντρο
  8. Με μία κουτάλα ρίχνουμε το κρύο σιρόπι λίγο – λίγο στην καυτή πίτα, αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο

 

έγραψε...
Η γιαγιά Κυριακούλα
δείτε όλα τα άρθρα
έγραψε... Η γιαγιά Κυριακούλα

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μου!

Η γιαγιά Κυριακούλα

Βρείτε με στο Facebook!

Επισκέψεις

  • 4.496 Επισκέψεις