🎂 Ζαχαροπλαστική 🛸 Ιπτάμενοι Δίσκοι 📔 Όλες οι συνταγές μου

Αυτό το γλυκό θα απογειώσει το εορταστικό σου τραπέζι!

Έρχονται οι γιορτές, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και σύντομα θα αρχίσουν οι προετοιμασίες για τα δυο γιορτινά τραπέζια

Τι θα λέγατε για φέτος να προσθέσετε στο τραπέζι σας ένα γλυκό από την Ινδία, που θα χαρίσει «φως»;

Το Kaju Katli είναι ένα παραδοσιακό Ινδικό γλυκό, ένα από τα πολλά που τρώγονται κατά την περίοδο της μεγαλύτερης γιορτής των Ινδών, το Ντιβάλι. 

Το Ντιβάλι, είναι κινητή εορτή του Φθινοπώρου, ένα 5νθήμερο θρησκευτικό φεστιβάλ που γιορτάζεται στην Ινδία και σε όλο τον κόσμο, και είναι κάτι σαν την δική μας πρωτοχρονιά.

Συμβολίζει την νίκη του Φωτός απέναντι στο σκοτάδι, του Καλού απέναντι του Κακού, και μαζί γιορτάζεται η Θεά Λάκσμι, του Πλούτου και της Ευημερίας, της Εστίας και της γυναίκας που είναι η νοικοκυρά του σπιτιού.

Οι Ινδοί φορούν τα καλά τους, ανταλλάσσουν δώρα, ανάβουν πολλά κεριά και… τρώνε πολλά γλυκά!  


Kaju Katli

Το Kaju Katli είναι ένα από αυτά τα γλυκά και είναι εύκολο να το φτιάξεις. Το μόνο «ζόρι», είναι να βρεις ένα όχι και τόσο συνηθισμένο συστατικό: το βρώσιμο ασήμι! Ωστόσο είναι αυτό που το κάνει τόσο μοναδικό, προσφέροντας λάμψη και ‘γούρι’ στο γιορτινό τραπέζι!

Υλικά

  • 2 κούπες κάσιους καλά αλεσμένα
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ghee*
  • φύλλα από βρώσιμο ασήμι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κ.σ. γάλα

*Το ghee είναι βούτυρο λιωμένο. Οι Ινδοί βάζουν το βούτυρο να λιώσει  σε πολύ σιγανή φωτιά για να μην μαυρίσει, κι αφαιρούν σιγά σιγά τον αφρό που δημιουργείται από τις διάφορες ακαθαρσίες (ακόμα και νερό) μέχρι να παραμείνει στο τέλος η καθαρή κρέμα του.

Προετοιμασία

  1. Για να προετοιμάσετε αυτό το νόστιμο επιδόρπιο, αλέστε τα κάσιους μέχρι να γίνουν μια λεία σκόνη.
  2. Στη συνέχεια, προετοιμάστε την πάστα προσθέτοντας λίγο νερό, βεβαιωθείτε ότι η πάστα είναι παχιά.
  3. Σε ένα ρηχό τηγάνι σε μεσαία φωτιά προσθέστε λίγο νερό και τη ζάχαρη, και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί πλήρως.
  4. Ανακατεύετε μέχρι να βράσει καλά. Όταν το σιρόπι ζάχαρης είναι έτοιμο, προσθέστε τα αλεσμένα κάσιους και ανακατέψτε καλά.
  5. Ανακατέψτε αυτό το μίγμα για περίπου 5-10 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να σφίγγει – προαιρετικά μπορείτε να προσθέστε μια πρέζα σκόνη από κάρδαμο, αυτό θα δώσει ωραία ινδική γεύση σε αυτό το παραδοσιακό πιάτο.
  6. Στη συνέχεια, μεταφέρετε αυτήν την πάστα σε ένα μπολ κι αφήστε την να κρυώσει ελαφρώς.
  7. Όταν έχει κρυώσει αρκετά, τότε ζυμώστε καλά το μείγμα.
  8. Ανοίξτε τη ζύμη (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν πλάστη). Λιπάνετε μια επιφάνεια με ghee και μεταφέρετε την ζύμη πάνω σε αυτήν
  9. Αφού η ζύμη έχει απλωθεί ομοιόμορφα, αλείφετε πάλι με το βούτυρο και στρώνετε τα φύλλα ασημιού (στο εμπόριο κυκλοφορεί και σε νιφάδες).
  10. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς και κόψτε τη ζύμη σε μικρά σχήματα διαμαντιού. 

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:

https://youtu.be/6b2TgkEEoj0

 

Γράφει...

Η γιαγιά Κυριακούλα