🥩 Κρέας 🍲 Μαγειρική 🍛 Όσπρια

Ο πουρές από μαύρους γίγαντες συνοδεύει τέλεια τα ψητά σας!

Για όσους βαρέθηκαν πλάι στη χοιρινή, την μοσχαρίσια ή ακόμα και το παϊδάκι να βλέπουν τις κλασσικές τηγανητές πατάτες ή ρύζι και λαχανικά, ο πουρές από μαύρους γίγαντες είναι μια εναλλακτική πρόταση για γαρνίρισμα, αλλά και μια «υπερτροφή»!

Οι μαύροι γίγαντες από τις περιοχές της Μακεδονίας, έχουν εξέχουσα θέση στην οικογένεια των γιγάντων κατέχουν, καθώς περιέχουν περισσότερα φλαβονοειδή από τα κοινά φασόλια. Τα φλαβονοειδή είναι οι χρωστικές ουσίες στις οποίες οφείλεται το μαύρο χρώμα στους γίγαντες, αλλά και σε πολλά άλλα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, και έχουν αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η πλούσια γεύση τους, θυμίζει έντονα εκείνη του κάστανου, γι’ αυτό και ο πουρές αυτός ταιριάζει τέλεια με τα ψητά σας!

Για κάθε μερίδα σας θα χρειαστείτε περίπου 120-150 γραμμάρια μαύρους γίγαντες για να φτιάξετε τον πουρέ.

Χρόνος μαγειρέματος 60′  Βαθμός δυσκολίας

Υλικά

  • Μαύρους γίγαντες Πρεσπών ή Καστοριάς
  • 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο / μερίδα
  • Φρέσκο γάλα
  • Κόλιανδρο
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Μουσκεύετε τα φασόλια αποβραδίς και τα βράζετε σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Δεν τα θέλουμε να κρατάνε, εφόσον δεν θα τα μαγειρέψουμε άλλο, και θέλουμε να λιώνουν
  2. Μόλις βράσουν τα στραγγίζετε καλά και τα βάζετε σε ένα μούλτι
  3. Προσθέτετε το βούτυρο όσο είναι ζεστά και τα φέρνετε μια πρώτη γύρα να λιώσουν όλα μαζί
  4. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε, βάζετε και τα μπαχαρικά και συμπληρώνετε με το φρέσκο γάλα. Θα βάζετε τόσο όσο να γίνει ο πουρές ούτε πολύ σφιχτός, ούτε νερουλός και είναι έτοιμος για σερβίρισμα! Αν τον θέλετε για αργότερα, μέχρι να γίνουν τα ψητά σας, μπορείτε να τον φυλάξετε σε ένα κατσαρολάκι για να τον ξαναζεστάνετε

Προαιρετικά, μπορείτε να φτιάξετε λίγη κρέμα από σελινόριζα και να την βάλετε πάνω από τον πουρέ.

Για την κρέμα από σελινόριζα: Κόβετε κύβους την σελινόριζα και την βράζετε καλά μέχρι να μαλακώσει. Την στραγγίζετε, και την βάζετε στο μούλτι, με λίγη μουστάρδα, λίγο ξύδι, λαδάκι και αλατάκι, και είναι έτοιμη.  Θα δώσει μια ακόμα πιο πλούσια γεύση στον πουρέ σας!

Γράφει...

Η γιαγιά Κυριακούλα