Με πονάει η καρδιά μου να βλέπω νεαρά κορίτσια, αλλά κι αγόρια, να ψωνίζουν έτοιμα φαγητά στην Ελλάδα, με τόση παράδοση στην μαγειρική!

Κι είναι τόσο μα τόσο εύκολο να φτιάξεις μια χορτόσουπα, τώρα που πιάσαν τα κρύα, και να την φας σε 10′ γυρίζοντας από το πανεπιστήμιο ή την δουλειά.

Για να φτιάξεις μια χορτόσουπα, αντί να παίρνεις τις έτοιμες που είναι γεμάτες χημικά, συντηρητικά κι ενισχυτικά γεύσης, απλά θες μερικά λαχανικά και… λίγη φαντασία. Και καλό είναι τώρα που είναι χειμώνας να διαλέγεις εποχικά λαχανικά.

Η σημερινή είναι απλή και γίνεται ώσπου να πεις… «μαγείρεψα»!

Τα υλικά που θα χρειαστείς

  • 1 μπρόκολο
  • 1 γλυκοπατάτα
  • 2 μέτρια καρότα
  • 1 μικρή σελινόριζα
  • λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο
  • λίγο άνηθο
  • 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • λίγη κρέμα γάλακτος ή στραγγιστό γιαούρτι (προαιρετικά)

Πως θα την φτιάξεις

  1. Θα πλύνεις καλά το μπρόκολο και θα το κόψεις σε κομμάτια
  2. Πλένεις την γλυκοπατάτα κι αφού την ξεφλουδίσεις, την κόβεις επίσης σε μεγάλα κομμάτια
  3. Καθαρίζεις καρότα και τη σελινόριζα (αν είναι μεγάλη βάλε τη μισή και κράτα την άλλη στο ψυγείο για καμιά σαλάτα με λάχανο), τα κόβεις κι αυτά σε μεγάλα κομμάτια – Πόσο πέρασε; 3 λεπτά!
  4. Τα βάζεις σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζεις με νεράκι. Σε πέντε ακόμα λεπτά θα έχουν βράσει. Μην τα κάνεις νιανιά, τα θέλουμε να κρατάνε λιγάκι, για να μην χαθούν τα συστατικά τους.
  5. Κατέβασε την κατσαρόλα από την φωτιά και λιώσε τα λαχανικά.
  6. Αν δεν έχεις κάποιο ηλεκτρικό εργαλείο -μπλέντερ ραβδί ή πολυκόφτη, δεν πειράζει, αν και θα σου έλεγα να πάρεις ένα, είναι φθηνό και ‘πολύτιμο’- πάρε ένα πιρούνι και ζούλατα μέχρι να διαλυθούν και να γίνουν μικρά κομματάκια. Φρόντισε μερικά να γίνουν πουρές.
  7. Ξαναβάλε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρουν μια ακόμα βράση για 2 λεπτά και ρίξε τον άνηθο ψιλοκομμένο.
  8. Σερβίρεις στο πιάτο σου, προσθέτεις το βούτυρο, το τυρί και την κρέμα γάλακτος, και τρως σπέσιαλ σουπίτσα, ζεστή και υγιεινή σε χρόνο ρεκόρ.

Εύκολο δεν ήταν; Αν δεν σου αρέσει πολύ η γλυκιά γεύση που δίνει η γλυκοπατάτα και το καρότο, μπορείς να βάλεις κανονική πατάτα. Ή αντί για κρέμα γάλακτος μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι που θα προσθέσει λίγο ξινό στη γεύση.

Καλή όρεξη και… άσε τις χημικές σούπες – μπορείς!

Γράφει...

Η γιαγιά Κυριακούλα