🍝 Pasta 🥩 Κρέας 🍲 Μαγειρική 📔 Όλες οι συνταγές μου

Εξαιρετικό παστίτσιο με κρέας γίδας!

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά παστίτσιο στα Ιταλικά (Pasticcio) σημαίνει «χάος, αναστάτωση». Και μια τέτοια θα κάνουμε τώρα, αντικαθιστώντας τον παραδοσιακό κιμά στο παστίτσιο με κρεατάκι γίδας!

Συνήθως οι Ιταλοί λένε, Pasticcio di …. carne, patate, pasta, quinoa, tonno, pesce, lasagne κλπ. για να προσδιορίσουν τι είδους είναι ο «χαμός», το ανακάτεμα.

Η γίδα είναι ένα πεντανόστιμο και πολύ θρεπτικό κρέας, με το οποίο μπορείτε να κάνετε άπειρα πιάτα – από σούπες με λαχανικά, σε μαγειρευτό με μακαρόνια ή ρύζι, γιουβέτσι, μαγειρεμένη είτε με λεμόνι, είτε με κόκκινη σάλτσα – η ποικιλία είναι μεγάλη, και η τιμή του κρέατος προσιτή για ένα καλό, πλούσιο και γευστικό γεύμα.

Αυτό το… ανατρεπτικό παστίτσιο, ο τρόπος που είναι μαγειρεμένο και τα υλικά του, θα σας δώσουν άρωμα «χωριού», μπόλικη νοστιμιά χωρίς να είναι βαρύ για το στομάχι. Εξάλλου, το νόστιμα και υγιεινά είναι πάντα το ζητούμενο, χωρίς να πρέπει κανείς μετά να τρέχει για… σόδες! 🙂

Χρόνος εκτέλεσης 15′

4 μερίδες

Βαθμός δυσκολίας

Υλικά

Για το παστίτσιο

  • 500 γρ. χοντρά μακαρόνια
  • τον ζωμό από την βραστή γίδα
  • 2 αβγά (το ασπράδι)
  • 1 φλιτζάνι μυζήθρα τριμμένη

Για τη σάλτσα με την γίδα

  • 1 κιλό γίδα κομμένη σε κομμάτια
  • 1½ φλιτζάνι ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός τομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κ. σούπας ξύδι
  • 1 κ. σούπας μέλι
  • μπαχαρικά της αρεσκείας σας (κανέλα, μοσχοκάρυδο, κάρυ, κόλιανδρο κλπ)
  • μια κούπα μυρωδικά της αρεσκείας σας (έβαλα διάφορους βασιλικούς και θυμάρι)
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 1 κ. σούπας κατσικίσιο βούτυρο
  • 3 κ. σούπας κορν φλάουερ
  • 1 κούπα κατσικίσιο γάλα
  • 1 κούπα ζωμό από τη βραστή γίδα
  • 2 κρόκους αβγών
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι, άσπρο πιπέρι

Πριν περάσουμε στην εκτέλεση, σημειώστε ότι η συγκεκριμένη μπεσαμέλ πρέπει οριακά να γίνει πηκτή, να παραμείνει λίγο ρευστή, για να τρέξει και λίγο στο υπόλοιπο φαγητό. Γι΄αυτό δεν έβαλα αλεύρι και το βούτυρο είναι λιγότερο από την κανονική συνταγή, γιατί έχει ήδη πλούσιο άρωμα βουτύρου από το ζωμό της γίδας.

Κι ένα ακόμα tip: Μην κόβετε ποτέ τα μυρωδικά σας με μαχαίρι γιατί χάνονται σημαντικά από τα έλαια τους. Αφαιρέστε τα φυλλαράκια και βάλτε τα ολόκληρα, κι αν θέλετε και μέρος από το κοτσανάκι τους, κόψτε το με τα χέρια, εκτός βέβαια, αν κάποια συνταγή απαιτεί όλα αυτά να είναι ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

  1. Πρώτα θα βράσετε τη γίδα σε μπόλικο νερό: Πλένετε καλά το κρέας, το βάζετε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό και μόλις αρχίσει να κοχλάζει το ξαφρίζετε ξανά και ξανά.
  2. Το αφήνετε να βράσει μέχρι να μαλακώσει πολύ. Αν έχετε χύτρα, προτιμήστε την γιατί θα σώσετε χρόνο.
  3. Αφήνετε το βραστό να κρυώσει εντελώς, μέχρι το πάχος από το κρέας να ανέβει πάνω και να γίνει κερί. Η διαδικασία πρέπει να γίνει πολλές ώρες πριν την προετοιμασία του παστίτσιου, γι’ αυτό μια λύση είναι να το βράσετε από την προηγουμένη μέρα.
  4.  Βγάζετε το κρέας με μια πιρούνα και του αφαιρείτε τα κόκαλα.
  5. Περνάτε το ζωμό από ψηλό σουρωτήρι για να φύγουν το πάχος και τυχόν ψιλά κοκαλάκια
  6. Κρατάτε λίγο από το ζωμό για την μπεσαμέλ και βάζετε το υπόλοιπο να βράσει
  7. Ρίχνετε τα μακαρόνια να βράσουν στο ζωμό
  8. Παίρνετε τη βρασμένη γίδα και την ψιλοκόβετε σε μικρά κομμάτια
  9. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο, και στη συνέχεια προσθέτετε το κρέας.
  10. Σβήνετε με το ξύδι και το χυμό ντομάτας, προσθέτετε τα μπαχαρικά, και το αφήνετε να μαγειρευτεί μέχρι να δέσει λίγο η σαλτσούλα
  11. Προσθέτετε στο τέλος και τα μυρωδικά, την μισή κούπα από το κεφαλοτύρι, αλάτι και πιπέρι
  12. Βάζετε στο ταψάκι σας ή το πυρέξ τα βρασμένα μακαρόνια
  13. Χτυπάτε ελαφρά τα ασπράδια των αυγών και τα περιχύνετε στα μακαρόνια
  14. Ρίχνετε στα μακαρόνια την τριμμένη μυζήθρα και τα ανακατεύετε
  15. Βάζετε από πάνω στη σάλτσα με το κρέας και λίγο από το τριμμένο κεφαλοτύρι
  16. Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το γάλα, τον ζωμό από το κρέας που φυλάξατε και προσθέτετε το κορν φλάουερ (κρατείστε λίγο ζωμό αν τυχόν γίνει πολύ σφιχτή) και λίγο μοσχοκάρυδο.
  17. Μόλις δέσει το μείγμα, προσθέτετε το βούτυρο και το αποσύρετε από την φωτιά.
  18. Μόλις λίγο κρυώσει, ρίχνετε τους κρόκους αυγών και 2-3 κουταλιές από το κεφαλοτύρι.
  19. Ρίχνετε την κρέμα πάνω από τα μακαρόνια με το κρέας και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι

Tips για τα μακαρόνια: Πάντα να τα βγάζετε 2-3 λεπτά νωρίτερα για να μην σας λασπώσουν μετά και, φυσικά, δεν τα ξεπλένουμε με κρύο νερό γιατί θα φύγει η νοστιμιά τους.

Είναι ένα παστίτσιο αλλιώτικο από τ’ άλλα, γιατί μυρίζει χωριό, μυρίζει Ελλάδα! 🙂

Γράφει...

Η γιαγιά Κυριακούλα