🍲 Μαγειρική 🐟 Ψάρι 🍴Νηστίσιμο

Ορεκτικό με γαρίδες, λαχανικά και φιδέ!

Αν αποφασίσετε να φάτε γαριδούλες, διαλέξτε λίγες και καλές, από τον ψαρά σας, ώστε να είναι φρέσκες και εγγυημένα χωρίς συντηρητικά που τις κρατάνε ροζ – Η καλή φρέσκια γαρίδα καταναλώνεται αμέσως γιατί μετά μαυρίζει!

Προτιμήστε τις φρέσκες αντί για τις κατεψυγμένες, γιατί όλη η νοστιμιά είναι στο κέλυφος που μπορεί να βγάλει και νόστιμο ζουμί. Μπορεί η τιμή τους να είναι τσουχτερή, αλλά προτιμήστε λίγες και καλές γαρίδες, ενώ μπορείτε να τις μαγειρέψετε με τέτοιο τρόπο ώστε να «φτουρήσουν».

Να, λοιπόν, μια ιδέα πως μπορείτε να κάνετε ένα ορεκτικό για 4 άτομα ή ακόμα και κύριο πιάτο για 2 άτομα με 250 γρ καλές φρέσκες γαρίδες. Ο δικός μου ψαράς, μου λέει απλά να τις πλένω και να μην τις καθαρίζω καθόλου, φυσικά και να μην πετάω κεφάλι και κέλυφος, όταν αυτές είναι μικρές ως μέτριες σε μέγεθος.

Χρόνος εκτέλεσης 15′

2-4 μερίδες

Βαθμός δυσκολίας

Υλικά

  • 250 γρ. γαρίδες
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 3 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες φρέσκες ή τοματοχυμός
  • 1 κ.γ ξύδι
  • 1 κ.γ μέλι
  • 2 κούπες τριμμένο φιδέ (υπάρχει κι έτοιμος)
  • 2 κούπες ψιλοκομμένο λάχανο και καρότο
  • Βασιλικός
  • 1 κ.σ. κάρυ
  • 1 κ.σ. τριμμένος κόλιανδρος
  • 2 σκελίδες σκόρδο (πολτό)
  • Αλάτι
  • Πράσινο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και περνάμε τις γαρίδες με το σκόρδο
  2. Μόλις πάρουν να ροδίσουν ρίχνουμε και τον φιδέ και τον ανακατεύουμε για λίγο με τις γαρίδες
  3. Προσθέτουμε στη συνέχεια και τα λαχανικά
  4. Σβήνουμε τις γαρίδες με τον χυμό τομάτας, το ξύδι και το μέλι
  5. Μόλις ξαναπάρει βράσει, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον βασιλικό
  6. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε λίγα λεπτά το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα και να γίνει ο φιδές- Αν δείτε ότι ο φιδές «πίνει» όλο το ζουμί, προσθέστε λίγο ζεστό νεράκι

Όπως είπα, αυτό μπορεί να μπει στο τραπέζι μας σαν ορεκτικό, ή και σαν κύριο πιάτο. Είναι πολύ νόστιμο κι ελαφρύ, κάνει και για νηστίσιμο αφού δεν έχει τυρί, ωστόσο μπορείτε να προσθέσετε εσείς αν θέλετε τριμμένη μυζήθρα, γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.

Εννοείτε ότι μπορείτε να… κάνετε παιγνίδι και με άλλα μπαχαρικά και μυρωδικά της αρεσκείας σας, απλά ήθελα να σας δώσω την ιδέα του φιδέ + λαχανικά, για να απολαύσετε λίγες αλλά καλές γαρίδες και παράλληλα να χορτάσετε!

Καλή σας όρεξη!

 

Γράφει...

Η γιαγιά Κυριακούλα