🛸 Ιπτάμενοι Δίσκοι 🥩 Κρέας 📔 Όλες οι συνταγές μου

Κεφτέδες και σαλάτα Σιράζι από την Περσική κουζίνα!

 

Η κουζίνα του Ιράν είναι ίσως η πιο αρωματική που υπάρχει. Στρέφεται γύρω από τις γεύσεις του σαφράν, των σπόρων νιγέλα (μαυροκούκι), του κάρδαμου, του κουρκουμά, των αποξηραμένων σταφίδων και του λατρεμένου ροδόνερου – με άλλα λόγια, όλα εκείνα τα είδη των συστατικών που εμπνέουν τους ανθρώπους να ετοιμάζουν και να γράφουν για αυτά τα πιάτα!

Ξεκινώντας αυτό το μαγικό ταξίδι στις νοστιμιές του κόσμου που αποκαλύπτουν και τον πολιτισμό τους, σήμερα θα φτιάξουμε κεφτεδάκια με μοσχαρίσιο κρέας και μια υπέροχη συνοδευτική σαλάτα.

Χρόνος εκτέλεσης 30′

6 μερίδες

Βαθμός δυσκολίας

Υλικά

  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι, μουλιασμένο σε κρύο νερό για 1 ώρα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας ξερό δυόσμο, ή 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​δυόσμο
  • 1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι
  • 1 κιλό κιμά βοείου κρέατος
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού θαλασσινό αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Λάδι για τηγάνισμα των κεφτέδων και των κρεμμυδιών για τη σάλτσα
  • 1/2 φλιτζάνι τοματοπολτός
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο άνηθο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 3 φλιτζάνια ζεστό νερό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
  • 1/4 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού

 

Για την σαλάτα Σιράζι

  • 3 έως 4 μεσαία αγγούρια, τεμαχισμένα στο μισό κατά μήκος
  • 2 μεσαίες έως μεγάλες ντομάτες, σε κύβους
  • 1/2 λευκό ή κίτρινο κρεμμύδι, σε κύβους
  • 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο
  • 1/2 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ
  • Αλάτι και φρέσκο ​​μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Για να κάνετε τα κεφτεδάκια:

  1. Ξεπλύνετε το ρύζι με κρύο νερό μέχρι να βγει καθαρό και στη συνέχεια το στραγγίζετε καλά.
  2. Βάζετε σε ένα μπολ το ρύζι με το σκόρδο, τον δυόσμο και το 1/2 του τεμαχισμένου κρεμμυδιού και ανακατεύετε.
  3. Προσθέστε το κρέας, το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά. Το μείγμα πρέπει να είναι μαλακό και να πλάθεται εύκολα.
  4. Πλάθετε τα κεφτεδάκια στο μέγεθος μιας κουταλιάς σούπας, και τα τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά σε μπόλικο λάδι, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές
  5. Στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε ένα ταψάκι.
  6. Για να κάνετε τη σάλτσα, προσθέστε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα, και σοτάρετε το  κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  7. Προσθέστε τον ντοματοπολτό, τον άνηθο, την κανέλα, τον κουρκουμά και το νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε αφού το αλατοπιπερώσετε κατά βούληση.
  8. Βυθίστε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα, σκεπάστε τα κι αφήστε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά
  9. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και σερβίρετε ζεστά.

 

Για την σαλάτα Σιράζι

  1. Κόψτε τα αγγούρια σε κύβους και ανακατέψτε τα με τις ντομάτες και το κρεμμύδι.
  2. Τρίψτε με τις παλάμες τον δυόσμο από πάνω
  3. Προσθέστε το χυμό λάιμ, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε απαλά. Σερβίρετε αμέσως με τους κεφτέδες

Γράφει...

Η γιαγιά Κυριακούλα