I ♥️ kouzina

Χρυσά μπιφτέκια φούρνου με κολοκύθα και κατίκι

Αφράτα, ελαφριά και χρυσαφένια μπιφτέκια από κίτρινη κολοκύθα με κατίκι και μπόλικα μυρωδικά

Χρόνος εκτέλεσης 15′

Χρόνος αναμονής 30′

6 μερίδες

Βαθμός δυσκολίας

Η κίτρινη κολοκύθα είναι στην λατρεία του καλοκαιριού και μπορείς να κάνεις πολλά κόλπα μαζί της. Αντί για κεφτέδες, έφτιαξα μπιφτέκια χορταστικά στο φούρνο, κι έτσι απέφυγα το τηγάνισμα.

Επειδή είναι φτιαγμένα με καλαμποκάλευρο και λίγο κουρκουμά, έγιναν ακόμα πιο χρυσά, ενώ δεν χρειάζεται να τα φάτε με πολύ ψωμί αφού… μοιάζουν και λίγο με αλμυρά κέικ!

 

Υλικά

  • Μια μικρή κολοκύθα (ποικιλία butternut)
  • 2 αυγά
  • 1 κεσεδάκι τυρί κατίκι
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 κούπες καλαμποκάλευρο
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. μηλόξυδο βαλσάμικο
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • αλάτι – πιπέρι

Γιαούρτι και 1 κ.σ. κέτσαπ για το ντιπ

 

Προετοιμασία

Καθαρίζετε την κολοκύθα και την τρίβετε στον τρίφτη. Tip: Αφού την έχετε καθαρίσει, με ένα μαχαίρι – αποφλοιωτή κόψτε μερικές λεπτές φέτες από τον καρπό για να κάνετε τσιπς.

Βάλτε σε ένα μπολ την τριμμένη κολοκύθα και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά

Όταν βάλετε τη μαγειρική σόδα, στάξτε από πάνω το βαλσαμικό μηλόξυδο.

Προσθέστε το καλαμποκάλευρο στο τέλος, σιγά σιγά. Μπορεί να χρειαστούν 2 ως 3 κούπες, αναλόγως το μέγεθος της κολοκύθας. Εσείς πρέπει να φροντίσετε να ξεκολλάει το μείγμα από το μπολ, αλλά να μην γίνουν και πολύ σφικτά τα μπιφτεκάκια σας.

Στρώνετε μια λαδόκολλα σε ένα ταψάκι και τα τοποθετείτε. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν (περίπου μισή ώρα).

Για το σερβίρισμα 

 

Όσο να ψηθούν τα μπιφτέκια σας, μπορείτε να ετοιμάσετε μια συνοδεία που θα ομορφύνει το πιάτο, αλλά θα δώσει και μια κρατσανιστή ακόμα απόλαυση.

Σε ένα τηγάνι με ελάχιστο λάδι, μπορείτε να τηγανίσετε κομμάτια από αραβικές πιτούλες, ίσα που να πάρουν λίγο χρώμα, αλλά και τις λεπτές φέτες κολοκύθας και ολόκληρα φύλλα βασιλικού και δυόσμου. Στη δική μου συνταγή χρησιμοποίησα 3 διαφορετικών ειδών πλατύφυλλο βασιλικό!

Ένα απαραίτητο δροσιστικό συνοδευτικό του πιάτου είναι ένα ντιπ γιαουρτιού της αρεσκείας σας, το δικό μου είναι απλό, με ελάχιστη κέτσαπ και λίγο αλατάκι.

Καλή σας όρεξη!

Η γιαγιά Κυριακούλα

Βρείτε με στο Facebook!

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μου!

Η γιαγιά Κυριακούλα

Βρείτε με στο facebook

Επισκέψεις

  • 916 Επισκέψεις