I ♥️ kouzina

Σπέσιαλ συνταγή για γεμιστά με μαυρομάτικα και καστανό ρύζι

Τα γεμιστά είναι το πλέον τιμημένο πιάτο του καλοκαιριού και οι συνταγές άπειρες. Ορφανά ή με κιμά, αγαπιούνται από μικρούς και μεγάλους!

 

Όμως τι θα λέγατε, αντί για κιμά, να συνδυάζατε τις πρωτεΐνες του όσπριου μαζί με τη διατροφική αξία του καστανού ρυζιού και να φτιάχνατε γεμιστά όπως δεν τα έχετε ξαναφάει;

Αυτό που με χαλάει σε κάποια γεμιστά είναι η επιλογή ρυζιού, καρολίνα κ.α. που τα κάνουν λασπερά και η ντομάτα όταν δεν είναι καλά ψημένη, αλλά βρασμένη. Και στο τέλος όλοι ή την πασαλείβουν αφήνοντας την στην άκρη του πιάτου ή πέφτουν με τα μούτρα στις πιπεριές που έχουν περισσότερη νοστιμάδα.

Σ’ αυτά τα γεμιστά δεν θα βάλετε φρυγανιά, ούτε σάλτσα στο ταψί. Αλλά ούτε και κουκουνάρια γιατί τα μαυρομάτικα παίζουν το ρόλο καρπού και κιμά. Το καστανό ρύζι μαγειρεμένο από πριν με τη σάλτσα του θα ισορροπήσει την υγρασία, κάνοντας ζουμερά και καλοψημένα τόσο τις ντομάτες όσο και τις πιπεριές.

Είναι διατροφικά τόσο πλούσιο, δεν χρειάζεται προσθήκη πατάτας στο ταψί.


Υλικά

για μικρό ταψί με 6 γεμιστά – για διπλή δόση πολλαπλασιάστε

  • 3 μεγάλες ντομάτες
  • 3 πιπεριές πράσινες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 1/2 κ. τσ. καστανό ρύζι
  • 1 κ. τσ. μαυρομάτικα
  • 3 κ. τσ. νερό
  • 1 κ. τσ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα​
  • 2 κ. σ. πελτέ βιολογικό (σε γυάλινο βαζάκι)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό
  • ​1 κούπα μικρή μαύρες σταφίδες
  • ​1-2 κουταλιές μέλι
  • κόλιανδρο τριμμένο
  • σουσάμι
  • αλάτι & πιπέρι (του πάει και το πράσινο)
Εκτέλεση
  1. Πλένετε καλά τα λαχανικά σας, ξεπλένετε σε ζεστό νερό το ρύζι, τα όσπρια και τις μαύρες σταφίδες. Ειδικά αυτά τα 3 τελευταία προϊόντα να επιλέγετε να είναι βιολογικά. Μικρή διαφορά στην τιμή, μεγάλη στην υγεία!
  2. Βράζετε πρώτα σε μπόλικο νερό τα μαυρομάτικα μέχρι να γίνουν, αλλά ελάχιστα αλ ντέντε, αφού θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται και μετά.
  3. Κόβετε το καπάκι απ’ την κάθε ντομάτα, έτσι ώστε να μείνει ενωμένο και με κουτάλι ή παριζιέν αδειάζτε την ψίχα της προσέχοντας ν’ αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά.
  4. Κόβουμε το καπάκι απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρείτε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους.
  5. Μόλις αδειάστε τα λαχανικά ξεκινάτε τη γέμιση.
  6. Αλέθετε στο μπλέντερ τη σάλτσα της ντομάτας.
  7. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε τα 3/4 από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
  8. Όταν καραμελώσει προσθέτετε το ρύζι, την πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη και ανακατεύετε.
  9. Περιχύνετε με την αλεσμένη ντομάτα, τον πελτέ κι ανακατεύετε.
  10. Προσθέτετε το νερό, τις σταφίδες, το μέλι, τον κόλιανδρο και το νερό και αλατοπιπερώνετε.
  11. Αφήνετε το μείγμα να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι σχεδόν να γίνει το ρύζι, προσέχοντας να μην πιει όλο το ζουμάκι. Θέλουμε να μείνει με αρκετή σάλτσα. Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα λαχανικά.
  12. Αποσύρετε απ’ τη φωτιά τη γέμιση. Πασπαλίζετε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και προσθέτετε τα μαυρομάτικα (αφού τα σουρώσετε).
  13. Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα 3/4 γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο.
  14. Βάζουμε τα καπάκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί ή πιρέξ, το ένα κοντά στο άλλο.
  15. Περιχύνετε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε ξανά και πασπαλίζετε τα γεμιστά με το σουσάμι.
  16. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα ίσως και 15΄. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.

Διαβάστε γιατί επέλεξα να βάλω τα μαυρομάτικα σε συνδυασμό με το καστανό ρύζι:

 

Η γιαγιά Κυριακούλα

Βρείτε με στο Facebook!

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μου!

Η γιαγιά Κυριακούλα

Βρείτε με στο facebook

Επισκέψεις

  • 624 Επισκέψεις