I ♥️ kouzina

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι και κάρδαμο!

Έφτασαν τα Χριστούγεννα και γιορτές χωρίς μελομακάρονα, γίνεται; Δεν γίνεται! Τι θα λέγατε φέτος να δώσετε ένα νέο άρωμα και γεύση στο παραδοσιακό αυτό γλυκό κάνοντας μια απλή… προσθαφαίρεση;
Η παρακάτω συνταγή υπόσχεται τραγανά μελομακάρονα, που θα απορροφούν το σιρόπι, ενώ λέμε φέτος να τους αλλάξουμε γεύση και άρωμα. Αντί για κανέλα και γαρίφαλο σας προτείνουμε τριμμένο κόλιανδρο στη ζύμη και μπόλικο κάρδαμο στο σιρόπι! Τα αρώματα αυτά έρχονται από την μακρινή Ινδία που αγαπάει τα σιροπιαστά σιμιγδαλένια γιατί, το γλυκάκι, είναι το μόνο που «σβήνει» τα καυτερά πιάτα!

Υλικά

 Για περίπου 50 μελομακάρονα

  • 500 γραμμάρια (2 ποτήρια) ελαιόλαδο
  • 250 γραμμάρια  (1 ποτήρι) ζάχαρη
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 350 γραμμάρια (1 & 1/2 ποτήρι) χυμό πορτοκάλι
  • 150 γραμμάρια (1 ποτήρι) σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
Picture

  • ​​​1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα (ή καλύτερα να βάλετε λίγη περισσότερη σόδα και καθόλου μπέικιν που δεν είναι και τόσο υγιεινό)

Για το σιρόπι

  • 750 γραμμάρια (3 ποτήρια) νερό
  • 750 γραμμάρια (3 ποτήρια) ζάχαρη
  • 200 γραμμάρια (1/2 ποτήρι) μέλι
  • μισό πορτοκάλι
  • 3 κουταλάκια γλυκού σπόρους καρδάμου
  • Καρυδόψιχα τριμμένη για πασπάλισμα

​Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε με το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βαθιά βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μισό πορτοκάλι και το κάρδαμο για 10 λεπτά.
  2. Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το πορτοκάλι και τους σπόρους με μια τρυπητή, προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη, το χυμό, το ξύσμα.
  4. Σε ένα άλλο σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι για να αφρατέψει και το ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι.
  5. Ρίχνουμε στο μείγμα των υγρών τη σόδα, τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας απαλά, για να μην ξεράσει το μείγμα το λάδι. Προσθέτοντας όλο το αλεύρι θα πρέπει να πάρουμε μία ζύμη μαλακή και υγρή, που όμως πλάθεται εύκολα.
  6. Παίρνουμε κομματάκια ζύμης (βάρους περίπου 35 – 40 γραμμάρια) και τα πλάθουμε σε οβάλ σχήμα. Τα βάζουμε πάνω σε μία σίτα και τα πιέζουμε ελαφρά. 
  7. Τα βάζουμε ένα – ένα σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 180 βαθμούς, πάνω κάτω θέρμανση για περίπου 25- 27 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  8. Τα βγάζουμε όπως είναι καυτά από τον φούρνο και με τη βοήθεια μίας τρυπητής, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε για ακριβώς μισό λεπτό. Τα βγάζουμε γρήγορα και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Έτσι το σιρόπιασμα πετυχαίνει πάντα!
  9. Τα πασπαλίζουμε με καρύδι και… έτοιμα!  

​Καλοφάγωτα και Καλά Χριστούγεννα!!!

Η γιαγιά Κυριακούλα

Βρείτε με στο Facebook!

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μου!

Η γιαγιά Κυριακούλα

Βρείτε με στο facebook

Επισκέψεις

  • 624 Επισκέψεις